HUTBA: KLIK – PUCANJ NA ČAST DRUGOG ČOVJEKA!

                Hvala i zahvala neka su Uzvišenom Allahu, Stvoritelju, Gospodaru svih svjetova. Samo Njega hvalimo, od Njega pomoći i oprosta molimo.

            Salavate i selame upućujemo najodabranijem od poslanika, Allahovom, dž.š., miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., njegovoj časnoj porodici, njegovim ashabima.

            Uzvišeni Allah obraćajući se nama, draga braćo, kaže: “O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onog što ste učinili pokajete” (el-Hudžurāt, 6).

            Ovaj ajet osuđuje ishitrenost u širenju informacija, vijesti i priča koje se tiču i odnose na druge ljude jer takav postupak može izazvati pometnju u društvu, sukobe, ali i to da nekog okrivimo ili etiketiramo kao oosobu koja je nešto uradila ili rekla a da tako uistinu nije bilo.

            Ono što posebno moramo paziti je naš odnos prema bratu i sestri muslimanki. Abdullah ibn Abbas, r.a., je rekao: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., je pogledao u Kabu i rekao: – Čast tebi sveta kućo. Ti si veličanstvena i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti. Allah je tebe učinio svetom iz jednog razloga a kod vjernika je troje učinio svetim: njegov život, njegov imetak i da se o njemu ima lijepo mišljenje.” (hadis je sahih, Tirmizi i Ibn Hibban)

            Kao što vodimo računa da ne uprljamo svoje ruke krvlju vjernika, da ne oštetimo njegov imetak, isto tako, dakle u istom rangu je da vodimo računa o našem govoru koji se odnosi na vjernika ili vjernicu. Resulullah, a.s., nam poručuje da je svetost vjernika koju moramo čuvati i koju ne smijemo rušiti lijepo mišljenje o njemu. Ono što je posebno pogubno, jeste da svojim ružnim govorom o bratu muslimanu ili sestri muslimanki kod drugih ljudi izazivamo loše mišljenje o njima.
Ogovaranje i potvora su dva velika grijeha, ona za koja smo dužni učiniti pokajanje, ali za koja treba i halal osobe prema kojoj smo takav grijeh počinili.

Prema hadisu Poslanika, s.a.v.s., ogovoriti osobu znači pričati o njoj u njenom odsustvu ono što joj se ne bi svidjelo, a potvoriti znači iznositi laži na drugu osobu. Ovdje se moramo dotaći jedne naše zbilje, draga braćo, a to je da ogovaranje drugih opravdavamo time što o njima govorimo istinu. Istinu smo dužni reći sudu, policiji i drugim službama koje vode računa o redu i miru u društvu. Ali pričati istinu po sijelima i kahvama o onom koji sa nama ne sjedi je ogovaranje, veliki grijeh.

            Zašto je to tako? Zato što je vjernik vjerniku ogledalo, zato što odnosi među njima moraju biti poput cigli koje su međusobno čvrsto povezane. Musliman će muslimanu na njegove propuste, greške i mahane ukazati u četiri oka, a ne iza leđa. Samo djelujući i radeći na ovakav način naša zajednica će biti poput čvrstog zida u kojem ni jedna cigla neće popustiti.

            Draga braćo, jedan od izuzetno “nepoštenih ljudi”, naravno u figurativnom smislu, a koji u naše domove svakodnevno donosi mnoštvo vijesti i informacija je internet. Grijehu ogovaranja, potvore, udara na čast drugog čovjeka smo itekako izloženi putem interneta, a posebno društvenih mreža. Imajmo na umu da klikom na like (sviđa mi se), možemo povrijediti čast svoga brata ili sestre, a da ne govorimo ako učestvujemo u dijeljenju onih stvari koje vrijeđaju druge ljude. Zato, prilikom pregledanja objava, a prije klika dobro razmisli da li taj klik daje podršku onima koji šire negativna mišljenja, informacije o drugim ljudima.

            Vrlo često smo u prilici da čitamo negativne komentare, vijesti i tekstove o našoj čestitoj ulemi, profesorima, doktorima, ljudima. U ovim danima, posebno ovima koji su pred nama bićemo često u prilici da pročitamo, kliknemo, možda dođemo u iskušenje i da podijelimo ružne stvari o drugim ljudima. Prije nego to učinimo, zapitajmo se da li je taj pritisak na dugme, da li je taj klik pucanj na čast drugoj čovjeka.

            Molimo Allaha, dž.š., da ujedini naša srca, da popravi naše međusobne odnose, da jezik naš bude onaj koji će dobro i samo lijepo govoriti. Molimo Uzvišenog da jedni o drugima imamo lijepa mišljenja. Molimo Allaha Uzvišenog da se smiluje i oprosti grijehe nama, našoj braći i sestrama. Amin!

Hutbu održao: Amel ef. Muminović

Džamija Stari Ilijaš; 14.09.2018.