HUTBA: UGOVOR SA ALLAHOM, dž.š., – PRVI DIO

Neka su hvala i zahvala Allahu, dž.š., osim Njega drugog Boga nema. On je Stvoritelj i Uzdržavatelj svih svjetova.

Salavati i selami neka su Allahovom Poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

Uzvišeni Allah u suri El-Bekare, u 82. ajetu kaže: A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – oni će stanovnici Dženneta biti i u njemu će vječno boraviti.

Allah, dž.š., je, braćo i sestre, za one koji vjeruju u Njega i koji su spremni da čine dobra djela pripremio Ugovor, ugovor kojim im, ako ispune ono što se u njemu traži, garantuje Džennet.

Taj ugovor je 83. i 84. ajet sure El-Bekare. Uzvišeni Allah kaže:

I kada smo od sinova Israilovih zavjet uzeli da ćete se jedino Allahu klanjati, i roditeljima, i bližnjima, i siročadi, i siromasima dobročinstvo činiti, a ljudima lijepe riječi govoriti, i namaz obavljati i zekat davati, vi ste se poslije izuzev vas malo, izopačili i zavjet iznevjerili.

I kada smo od vas zavjet uzeli da jedni drugima krv nećete prolijevati i da jedni druge iz vaših kuća nećete izgoniti, vi priznajete da je tako i svjedoci ste.

Ugovor za Džennet sadrži 7 osnovnih tačaka. To su: ibadet samo Allahu, dž.š., dobročinstvo nabrojanim kategorijama ljudi, lijepe riječi prema svim ljudima, obavljanje namaza, davanje zekata, nepovredivost tuđih života i imetaka.

Braćo i sestre, hajde da analiziramo ovaj ugovor za Džennet. Koliko svaku od ovih tačaka razumijemo i koliko se istinski ovog ugovora pridržavamo.

Prva tačka ugovora kaže da se samo Allahu ibadet čini. Činiti ibadet samo Allahu, dž.š., znači ne obožavati ništa drugo osim Uzvišenog Allaha. To znači da imamo samo jednog Boga – Allaha i to znači da u našim životima Allah, dž.š., bude prije bilo čega drugog. Ništa ne smije biti ispred Njega, ništa ne smije biti izjednačeno sa njim, ničemu se prednost ne smije dati u odnosu na Njega.

Draga braćo i sestre, koliko je isitnski u našim životima Allah, dž.š., na prvom mjestu? Koliko dana započnemo sa svješću da danas imam obaveze prema Allahu, dž.š., i da ću prvo njih završavati, a onda sve ostalo? Allah, dž.š., nam je ostavio dovoljno vremena da imamo za sve, ako to vrijeme pravilno koristimo, ako u svojim životima poredamo sve na svoje mjesto. Ko stavi Allaha, dž.š., na prvo mjesto, stići će i sve ostalo da uradi. Primjer namaza. Često od ljudi čujemo kako nemaju vremena da klanjaju. Ne stižemo, kažu od obaveza. Neka svako uzme večeras svoj mobitel i neka u postavkama o korištenju aplikacija pogleda koliko je sati koristio danas Facebook, Youtube i TikTok. Sve će vam biti jasno kako opravdanje da nemamo vremena pada u vodu.

Nedavno sam kod djeteta koji je četvrti razred osnovne škole i koje kaže da nema vremena za učenje Kur'ana u ovim postavkama vidio preko 14 sati korištenja Robloxa, Youtuba i TikToka u, braćo i sestre, samo jednom danu. To je dijete, ne možemo ga kriviti. Kažu njegovi roditelji kako puno rade, bore se za egzistenciju. A isti ti roditelji kada dođu kući sa posla vise na mobitelu. Nema ni jednog posta na koji oni neće napisati svoj komentar, pojavu koju neće iskritizirati, a svoje dijete za koje će biti pitani su zapostavili. Zbog borbe za egzistenciju?! – malo sutra – tvoj te mobitel i tvoj te profil odaju da nije tako.

Da li nam je Allah na prvom mjestu pokazujemo kroz svoja djela, kroz svoje riječi. Ako je tvoja riječ teža od Božije, onda ti ne obožavaš samo Allaha, dž.š. Ti onda kršiš prvu tačku ugovora za Džennet. Tvoje ponašanje, tvoj govoror i život ne smiju biti suprotni onome što Allah traži ako si od onih koji samo Njega obožavaju.

Druga tačka ovog ugovora je roditeljima, i bližnjima, i siročadi, i siromasima dobročinstvo činiti – kako ovu tačku ugovora trebamo razumjeti i kako je ispuniti u naredni petak ćemo, ako Allah dozvoli, saznati.

Allahu naš, Ti nam svoju milost ukaži, naša srca i umove spoznaji otvori, zadovljan nama budi! Amin!

Prijenos džume-namaza i hutbu pogledajte na linku: