U SARAJEVSKIM MEKTEBIMA 714 UČENIKA ZAVRŠILO HATMU

U subotu, 31.5.2014. godine, u sarajevskoj Istiklal džamiji je održana svečana akademija svršenika hatme i učača Kur’ana sarajevskih mekteba simboličnog naziva „Kur’an po mom srcu piše“. Akademiji su prisustvovali polaznici 128 mekteba, zajedno sa svojim muallimima. Sama manifestacije je kruna završnih ispita u mektebima Medžlisa IZ Sarajevo.

Manifestacija je počela svečanim ulaskom muallima i mektebskih polaznika u džamiju. Mubina Suljić je proučila ašere na samom početku, a zatim je uslijedio hor „Mektebski bulbuli“. Nakon toga se prisutnima obratio Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo. On je istakao da su mektebi najbrojnije odgojno-obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini i da djeci treba da predstavljaju „pozitivno ozračje“ bez obzira na nivo usvojenog znanja. Ef. Šljivo je naveo i neke od vannastavnih aktivnosti koje su obilježile ovu mektebsku godinu: podjela bajramskih paketića, Mektebska liga, Plivački miting, Mektebski dan u oviru manifestacije „Selam Ya Resulallah“, Ljetna škola Kur’ana, izleti…

Ovogodišnjim završnim ispitima je pristupilo 8085 polaznika 128 mekteba. Od tog broja je 2516 učilo u Kur’anu, a njih 714 je završilo hatmu. Najuspješniji mektebi na završnim ispitima su:

  1. Butmir
  2. Sokolović Kolonija I
  3. Novi Ilijaš

Emotivnim recitalom o domovini u izvedbi Benjamina Mušinovića, člana hora „Sejfullah“ iz Konjica, je nastavljen program. Nakon toga se prisutnima obratio i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović. On je, zajedno sa prisutnim polaznicima, horski izgovorio riječi Kelime-i-šehadeta, te im se zahvalio što su dolazili u mekteb. Podsjetio ih je da poljube roditelje kada dođu kući i zahvale im se što brinu o njima i što ih šalju u mekteb. Zahvalio se i muallimima na uloženom trudu u poučavanju djece. Na kraju je poručio da Kur’an treba svima da nam bude „opomena i vodič u životu“.

4

Program je završen učenjem kratkih sura i dove koju je proučio Suljo ef. Ćerimović u kojoj je posebno zamolio Milostivog Stvoritelja svjetova da fadiletima proučenih Hatmi našoj djeci podari zdravlje, halal opskrbu, da im poveća znanje i razumijevanje kako bi bili u službi časnog dini-islama, a nakon toga su uručeni i prigodni paketići.