U ILIJAŠU ODRŽANA TRIBINA “DOMOVINA KAO AMANET”

“Moja domovina mi je velika i sveta, pa makar mi nekad i nepravdu učinila, makar ja u njoj ponekad trpio golotinju i glad.” – arapski pjesnik.

Medžlis islamske zajednice Sarajevo i ilijaški džemati organizirali su drugu mjesečnu javnu tribinu u ilijaškoj kino sali. Zbog aktuelnog trenutka, obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana Općine Ilijaš, večerašnja tema o kojoj je govorio dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo bila je “Domovina kao amanet”.

Ašere je na početku programa proučio polaznik mekteba Stari Ilijaš Mehmed Omerhodžić, a večer su izvođenjem domoljubnih ilahija i kasida na bosanskom i arapskom jeziku uljepšale članice Hora Hannan, također iz džemata Stari Ilijaš. Moderator tribine bio je imam džamije u Starom Ilijašu mr. Ahmed ef. Purdić.

“Drago mi je da sam večeras ovdje u Ilijašu, organiziramo različita predavanja u svakoj od općina našeg Medžlisa. Voljeti i ljubiti svoju domovinu je obaveza svakog vjernika. Možda to zvuči kao neki apstraktan pojam, ali moramo govoriti o konkretnim načinima, o onome čime svjedočimo tu ljubav. Jedan od načina da razvijamo domoljublje i rodoljublje je čuvati svoj dom, voljeti prag, zemlju i zemljište, da čuvamo i ne prodajemo zemlju koju smo naslijedili od svojih pradjedova. Kupovina domaćih proizvoda je domoljublje, čuvanje okoliša i čistoće je domoljublje. Imamo dvije domovine-duhovnu koju čini vjera i fizičku domovinu u kojoj smo rođeni i svoji na svome i obje te domovine trebamo čuvati.”

“Čovjek koji nema svoju duhovnu i fizičku domovinu je kao buket cvijeća koji bez korijena brzo uvehne i nestane. Zato je važno razvijati svijest o domovini, da se edukujemo, da se naša omladina udaje i ženi, rađa djecu, pokazivanje sposobnost da razvijamo ljubav prema svemu što BiH ima. Domovinu čine i avlije, džamije, manastiri, tekije, kuće, svi ljudi koji u njoj žive. Amanet je povjerenje, a domovina nam je data u amanet. Svjedno kuda idemo, domovinu nosimo u srcu a to garantuje i naš biološki opstanak na ovim prostorima”, kazao je Dautović za Radio Ilijaš.

U toku predavanja je nekoliko puta naglašeno da u islamu nema dileme i biranja između ljubavi prema vjeri i ljubavi prema domovini, da oni koji zagovaraju takav stav samo zbunjuju vjernike.  Ferid ef. Dautović citirao je Kasima ef. Dobraču da domovinu treba voljeti i u najtežim trenucima, u trenucima gladi, hladnoće ili kada je čovjek pogođen nepravdom.

“Musliman treba uvjek da ima pun osjećaj solidarnosti i smisao za iskrenu saradnju sa svojim narodom, na svim poljima općenarodnih interesa. Isto tako, on će u sebi razvijati prirodni i plemeniti ljudski osjećaj ljubavi prema svojoj domovini. Tako će on biti usko povezan sa svojim narodom i potpuno utkan u njeg, naročito u pitanjima njegova života, napretka i sudbine. Na taj način će muslimani svakog naroda izgrađivati svoju vlastitu islamsku stvarnost, u kojoj će biti ugrađene islamske istine i principi, a njihova stvarnost usklađeno ugrađena u opću narodnu stvarnost. Ili, drugim riječima, svaki islamski narod će obrađivati i svojoj javnosti pružati islam u njegovom najbolje opremljenom domaćem izdanju.”- podsjetio je Dautović na riječi Kasima ef. Dobrače iz djela “Nacionalizam i patriotizam u islamu”.

Još je istaknuto da islam osuđuje nacionalizam koji je sam sebi ideal i u kojem nema mjesta za vjeru i etiku. 

Moderator Ahmed ef. Purdić na kraju se zahvalio predavaču na izdvojenom vremenu i na tehničkoj i medijskoj podršci JU KSC i Radio Ilijaš. Sljedeća tribina najavljena je za 27. mart,a domaćin će biti džemat Mrakovo i Sejid ef. Strika.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić | Radio Ilijaš