POČELA MANIFESTACIJA “SELAM, YA RESULALLAH”

Tradicionalna, XI po redu kulturno–vjerska manifestacija pod nazivom “Selam, ja Resulallah”, počela je sinoćnjim svečanim otvorenjem na platou ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu.

Manifestaciju je otvorio dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, uz učešće Hora Medžlisa IZ-a Sarajevo. Svečanosti otvorenja manifestacije prisustvovala je brojna publika različitih generacija. Posjetiocima i prijateljima manifestacije je podijeljena 571 ruža, kao simbol godine u kojoj je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s., a na kraju svečanosti otvorenja je podijeljena baklava i šerbe.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u sklopu tradicionalne i najveće manifestacije ovog tipa “Selam ja Resulallah” u BiH, organizuje i muzejsku postavku sa temom “Upoznaj Poslanika, s.a.v.s.”. Cilj projekta jeste da se u Sarajevu premijerno pokaže ovakav tip predstavljanja islama, te rane historije islama a u kontekstu mjeseca mevluda i obilježavanja istog.

Nakon što su slične postavke doživjele izniman uspjeh u Medini, Mekki i Bahrejnu, po prvi puta na području Evrope, u Sarajevu, biti će pokrenuta ova savremena ideja i način predstavljanja Poslanika Muhammeda, s.a.v.s. i ranog doba islama.

Izložba je svečano otvorena u petak 11. 12. 2015. godine u Brusa Bezistanu. Autor postavke je dr. Esmir M. Halilović, profesor na IPF-u Univerziteta u Zenici. Organizatori Dana o Allahovom Poslaniku su pripremili bogat program, a ovogodišnja manifestacija “Selam, ja Resulallah” traje od 11. decembra 2015. do 08. januara 2016. godine.

Kompletan program ovogodišnje manifestacije izgleda ovako: