REPORTAŽA: EKSKURZIJA U NOVI PAZAR

U petak, 12.08.2022. godine ispred džamije u Starom Ilijašu krenuli smo za Sandžak – Novi Pazar, a u sklopu ekskurzije koju smo u saradnji sa putničkom agencijom „Putokaz“ organizirali za naše džematlije. Obzirom da smo krenuli nekoliko minuta nakon ponoći, na sabah-namaz smo prispjeli u Hasanaginu džamiju u Priboju. Nakon klanjanja sabah-namaza obratio nam se glavni imam MIZ Priboj Harun-ef. Eminagić koji nas je ukratko upoznao sa aktivnostima ovog vrijednog Medžlisa, ali i historijatom Hasanagine džamije.

glavni imam MIZ Priboj Harun-ef. Eminagić

U jutarnjima satima stigli smo i u Novi Pazar. Nakon što smo se smjestili u hotel i malo odmorili od puta, bilo je vrijeme za odlazak na džumu-namaz. Džumu-namaz smo klanjali u Hasan Čelebi – Arap džamiji gdje smo uživali u lijepom učenju Kur'ana imama džamije i konciznoj i vrlo lijepo pripremljenoj hutbi. Ovdje smo se uvjerili i koliko je svijet mali. Naime, džumi je prisustvovao i šejh Sulejman iz Sirije koji je prije par godina dolazio i u naše lijepo Sarajevo, ali bio gosti i kod naših hafiza, porodice Aganhodžić u našem džematu. I njemu i nama bi vrlo drago što smo se sreli i rastavši se uz hajr dove poželjesmo da se uskoro opet sretnemo.

Poslije ikindije-namaza smo obišli neke znamenitosti bratskog nam Novog Pazara. Turistički vodič Armin se potrudio da nam što detaljnije ispriča o svakom mjestu, ulici, džamiji… Obišli smo Kulu, biblioteku, hamam, Altun alem džamiju i sa divljenjem slušali o ovim mjestima ali i ljudima koje Armin spomenu. Sa divljenjem smo slušali  o Avdi Međedoviću i njegovoj sposobnosti recitiranja kao i svim zaslugama i dobru koje za ovaj kraj uradi rahmetli muftija Muamer Zukorlić.

Proučismo fatihu rahmetli Muftiji, sa žaljenjem što ga više nema među nama, ali i ponosni što smo imali priliku biti savremenici ovog velikana. U večernjim satima smo se opet divili blještavilu ovog lijepog grada, izlozima, srdačnim ugostiteljima – životu Novog Pazara.

Drugog dana, nakon doručka, krenuli smo u obilazak Islamskog centra Gazilar. Centra koji se prostire na 50 ari i koji raspolaže sa 1000 kvadtranih metara molitvenog prostora. U ovom centru proučismo i kraći zikr.

Nakon obilaska Centra nastavismo put Peštera. Krivudavi planinski put prođosmo bez problema. Vozač Haris još jednom pokaza svu vozačku spretnost dovezavši nas do džamije na Pešteru, džamije čije dvije munare od po 80 metara visine izazivaju divljenje svakog onog ko ih vidi. Nakon što smo klanjali podne-namaz u ovoj džamiji i razgovora sa imamom bi nam drago čuti da mektebska nastava ali i Škola Kur'ana se održava i ovoj, planinskoj džamiji.

U povratku do hotela, obišli smo i Manastir Sopoćani koji datira još iz 13. stoljeća i koji je na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika. Po povratku u hotel imali smo slobodne aktivnosti.

Trećeg dana naše ekskurzije krenuli smo put Sjenice. Prostranstva Peštera i ovaj put pokazaše svu svoju raskoš i ljepotu. Nakon obilaska grada klanjali smo podne-namaza u džamiji Valide sultanije koja je građena u drugoj polovici 19. Stoljeća. Tu upoznasmo i derviša Galiba kojem bi veoma drago što srete svoju braću iz Bosne te poželje da nas ugosti. Zahvalismo mu uz obećanje da ćemo biti njihovi musafiri naredni put, a da sada moramo dalje. Iz Sjenice ponesosmo sjeničkog putera, kajmaka, sira.

U povratku za našu lijepu domovinu i za naš lijepi Ilijaš sada bismo u prilici diviti se po ko zna koji put svim ljepotama naše domovine. Posebnu ljepotu pokaza i nepregledna Romanija obasjana zrakama sunca na zalasku. U akšamsko vrijeme, hajirli stigosmo i pred našu ljepoticu, džamiju u Starom Ilijašu gdje nas sa puno radosti i ushićenja dočekaše naši najmiliji.

Sandžačka ljubav prema Bosni

Drugog dana našeg boravka u Sandžaku akšam-namaz smo klanjali u hotelskom mesdžidu jer je vani padala jaka kiša. Obzirom da se u hotelu održavala i jedna svadba bilo je jako puno gostiju. Prisutni nam ukazaše čast tako što su nas pustili da prvi klanjamo akšam-namaz. Nekoliko naše braće iz Sandžaka uspjelo je stati sa nama, a nakon namaza jedan brat nam priđe i sa suzama u očima se sa nama poselami i izgrli k'o sa rođenom braćom. Bi mu drago što je sreo svoju braću iz Bosne. Suznih očiju govorio nam je o ljubavi prema našoj domovini i našem narodu, našem rahmetli predsjdeniku Aliji Izetbegoviću. Mnogih tema smo se dotakli uz želje i molbe Allahu, dž.š., da čuva našu Bosnu, naš Sandžak i nas u njima.

Amel-ef. Muminović