HUTBA: ODAZVAĆE SE JEDINO ONI KOJI SU POSLUŠNI!

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Samo je On hvale dostojan.

Salavati i selami neka su Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici i ashabima.

Uzvišeni Allah u 33. ajetu sure Fussilet kaže: A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: „Ja sam doista musliman!“

Najljepši govor je govor o vjeri. Pozivati ljude da čine dobro je najljepši poziv koji se može uputiti. Odvraćati ljude od onog što ne valja i što im nanosi štetu je najkorisnije što im se može učiniti. Poziv u vjeru, poziv na dobro i odvraćanje od zla i obavezuje. Obavezuje onog koji to čini da sam bude pokoran Allahu – da bude musliman. Naša je obaveza da govorimo, naša je obaveza da savjetujemo i naša je obaveza da budemo lijep primjer drugima. Govoriti lijepo o vjeri ne znači samo lijepo i vješto govoriti jezikom. Lijepim riječima se obraćati. Uvjerili smo se mnogo puta da često više efekta ima neko naše djelo koje smo uradili, lijepa gesta.. Zato je jako bitno da kada drugima govorimo o vjeri, kada druge pozivamo na dobro da taj poziv i da taj govor bude popraćen našim djelima. Uzvišeni Allah kaže: “O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!” (Es-Saff, 2-3)

Na onima koji govore je da svoje ponašanje usklade sa svojim govorom, a na onima koji slušaju je da ono što čuju u životima primjenjuju. Često ćemo čuti: lijepo on to govori, ali neka prvo kod sebe sredi stanje pa neka onda drugima priča. Još češće ćemo čuti ljude kako govore: što je lijepo predavanje održao, kako mu je dobra hutba bila, a onda ih vidite kako rade suprotno onom divnom predavanju onoj dobroj hutbi koju su slušali. Imate situaciju i gdje se ljudi druže i dive drugom čovjeku kako je dobar, kako je lijep primjer drugima, a vrlo malo ili gotovo nikako ne pokušavaju da i sami takvi budu. Vjerovatno je mnogo odgovra na pitanje zašto je to tako. Međutim, nadam se da će nam slijedeći ajet doprijeti do srca i da ćemo svaki put kada budemo slušali hutbu, predavanje ili kada se budemo divili nečijoj dobroti i vrednoti  imati na umu riječi Gospodara koji u suri El-En'am u 36. ajetu kaže: Odazvaće se jedino oni koji su poslušni. – A Allah će umrle oživjeti; zatim, Njemu će se svi vratiti.

Braćo i sestre, jesmo li od poslušnih Allahu, jesmo li od onih koji kada pročitaju ajet ili hadis to dožive kao istinski savjet i preporuku koju ne dovode u pitanje svojim ponašanjem. Jesmo li od poslušnih koji kada čuju hutbu i vaz gledaju kako će to što su čuli primjeniti u svojim životima. Allah umrle oživljava. Da je tvoje i moje srce živo pokazuje kada slušamo Allahov govor. Imaju li Božije riječi ikakvog utjecaja na tebe i na mene. Imaju li preporuke Poslanika, a.s., odziva i želje da se mijenjamo, da se popravljamo. Ako imaju – blago tebi – tvoje srce je živo. Ako nemaju, tvoje srce je mrtvo bez obzira što kuca u tvojim prsima. Koliko je srca koja stanu, ali ih reanimacija pokrene. A isto tako, ima i srca koje reanimacija ne pokrene.

Zato, neka svako predavanje, neka svaka preporuka koja dođe od onog koji te dobru poziva i koji te odvraća od lošeg ponašanja bude kao onaj medicinski defibrilator koji srce koje je stalo reanimacijom vraća u život.

Allahu naš, učini da Tvoja riječ dopre do naših srca. Okreni naša srca Tvojoj uzvišenoj i čistoj vjeri i učini da osjetimo slast u poslušnosti Tebi. Amin

 

Na linku možete pogledati prijenos džuma-namaz iz naše džamije.

https://www.facebook.com/dzematsi/videos/584400629818798