ZAVRŠEN LJETNI KAMP POLAZNIKA MEKTEBSKE NASTAVE

Od ponedjeljka, 25.07.2022. godine, pa do srijede, održan je Ljetni kamp za polaznike mektebske nastave 7., 8. i 9. razreda džemata Stari Ilijaš.

Kamp je zamišljen kao oblik druženja u prirodi i edukacije, te sticanja vještina. Lokacija kampa je bila Rakova Noga. Ovim putem se zahvaljujemo džematu Rakove noge i njihovom Džematskom odboru, džematlijama džemata Stari Ilijaš i Džematskom odboru, Mehmedu Poračaninu, Hasibu Mušinbegoviću, Huseinu Šabiću. Posebno hvala djeci na odzivu i roditeljima na povjerenju.

Prvi dan kampa

Učesnici kampa su pripremili šatore u kojima će boraviti te obišli pećinu i izvor Sirovinskog potoka.Tu su nasuli izvorske vode te brali čajeve i učili o drveću i biljkama sa kojima su se susretali. Vodič prvog dana kampa je bio Mehmed Poračanin kojem se zahvaljujemo na posvećenosti i zahmetu.

Prvi dan kampa je završen igranjem nogometa, večerom te planinskim čajem uz logorsku vatru.

Drugi dan kampa

Drugi dan kampa započeo je sabah-namazom i učenjem sure Ja-sin. Ovog dana upriličene su i dvije radionice: radionica iz oblasti sportskog streljaštva vazdušnom puškom čiji je voditelj bio gospodin Hasib Mušinbegović te radionica o orijentaciji u prirodi i alpinizmu koju je vodio gospodin Husein Šabić.

Obje radionice pored teoretskog predavanja imale su i praktični dio gdje su se učenici mogli na direktniji način upoznati sa pomenutim oblastima. Nakon radionice u streljaštvu iz istog je održano i takmičenje sa posebnim sjećanjem na dva heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Envera Šehovića i Hašima Spahića. Svi polaznici su pokazali izuzetnu spremnost rukovanja vazdušnom puškom i imali su jako dobre rezultate.

Prvo mjesto je zauzeo Edin Kadrić drugo Amel Handžić, a treće mjesto Džejlana Muminović.

Voditeljima radionica se zahvaljujemo.

Treći dan

Treći dan kampa započeo je, također, sabah-namazom i učenjem sure Ja-sin. Ovaj dan je protekao u obilasku sela Bjelasovići i mekteba u ovom selu te dabrove brane.

Nakon pakiranja stvari i čišćenja džamije i džamijskog harema Rakove noge, učesnici kampa su se vratili svojim kućama. Kao uspomenu sa ovog kampa džemat Rakove noge polaznicima je uručio po jedan primjerak mushafa sa posvetom.

Imami na kampu

U toku kampa u džamiji su se klanjali svi namazi. Imami i muezzini na ovim namazima su bili naši mektebski polaznici koji su na ovaj način pokazali da znanje stečeno u mektebu je živo. Njihovim vrlo lijepim glasovima ali i pravilnim učenjem možemo biti ponosni, a vjerujemo da su zidovi ove džamije upili i da će dugo pamtiti ove namaze.

Nadamo se da će ovaj kamp postati tradicija našeg mekteba, a znamo da bi džematlije Rakove noge bile počašćene da ugoste i mnoge druge mektebe, musafire. Mi vam ih od srca preporučujemo kao najbolje domaćine.