MJESNA ZAJEDNICA LUKA – PRIVREDNI POKRETAČ OPĆINE ILIJAŠ

Mjesna zajednica Luka je relativno mlada Mjesna zajednica na području općine Ilijaš. Nastala je u poslijeratnom periodu. Čine je naselja Bioča, Ribarići i Luka. Broji oko 1200 stanovnika, u Bioči oko 300, a u donjem dijelu oko 900 stanovnika.

Neke od zanimljivih i historijskih znamenitosti koje se mogu posjetiti u MZ Luka su: izletište u u naselju Donja Luka, koje je dovršeno prošle godine. Osim prirodne ljepote, na izletištu se nalazi rekreativni teren, a u saradnji sa KJP Sarajevo – šume postavljeni su i šadrvani, pa svi koji žele miran odmor uz zvuke prirode mogu posjetiti ovo mjesto. Osim izletišta u Donjoj Luci nalazi se Spomen česma poginulima u naselju Luka u minulom ratu. U ovom naselju izgrađen je harem, odnosno avlija u okviru mekteba, koje je finansirao bivši ministar finansija KS Muhamed Kozadra.

MZ LUKA - MEKTEB I SPOMEN ČESMA

[su_spacer size=”0”]

Naselje Bioča nalazi se na brdovitom dijelu MZ Luka. Ovo naselje bilo je prvo u Ilijašu koje je napadnuto u vrijeme ratnih dejstava. Ove godine obilježena je 23. godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva u Bioči. Tokom napada ubijene su dvije, ranjene tri osobe, a muškarci su odvedeni u zatočeničke logore. U Bioči je ubijeno ukupno 47 osoba. Svi koji budu dolazili u Bioču mogu posjetiti Spomen – ploču u rejonu Selimovića, gdje su pale prve žrtve rata u Ilijašu.

Uzeir Selimović i njegov sin Zahid ubijeni su na kućnom pragu, kao i spomen ploču u rejonu Trešnice gdje su također ubijene dvije osobe. Samo dva dana nakon ubistva oca i sina, iz zasjede su ubijena još dvojica muškaraca Džemil Šehić i Edin Handžić. Oni koji budu prolazili kroz Bioču shvatit će žrtvu koje je ovo naselje podnijelo braneći svoju zemlju kad se budu našli ispred Spomen obilježja na kojem su zauvijek ugravirana imena 47 biočkih šehida.

MZ LUKA - IZLETIŠTE I SPOMEN OBILJEŽJE

[su_spacer size=”0”]

Svojom ljepotom, zelenilom i prirodom MZ Luka privukla je investitore koji dolaze iz Katara. Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić potvrdio nam je njihov dolazak i objasnio o čemu se radi:

“Kupili su najveću kvotu zemljišta na području MZ, odnosno u Gornjoj Bioči, gdje planiraju izgraditi naselje za turizam u koje bi dolazili klijenti, kako iz Katara tako i iz osalih zemalja arapskog svijeta.”

Osim stranih investitora, koji žele investirati u turizam, općina također izdvaja sredstva za industrijsku zonu u MZ Luka. Naime, općina je 2012. godine krenula u osnivanje Industrijske zone Luka koja se prostire na 16, 6 hektara zemljišta. Ovaj projekat jedan je od najznačajnijih projekata u strategiji razvoja ove općine. Na ovom prostoru bi se trebale nalaziti prehrambeno – prerađivačke, drvoprerađivačke i metaloprerađivačke djelatnosti. Prvi korak je urađen, a to je kako nam je rekao predsjednik MZ Luka Elmin Brkić izgradnja mosta koja spaja dvije industrijske zone.

“Izgradnjom ovog mosta riješili smo problem putne komunikacije za teretna vozila koja dopremaju robu za industrijsku zonu. U planu je i impementacija projekta uređenja građevinskog zemljišta (širenje puteva koji vode kroz industrijsku zonu, kao i vodovod, kanalizacija te rasvjeta)”.

Aktivnosti u industrijskoj zoni traju i dalje, s tim u vezi sa radom je počela i novo izgradđena firma koja je zaposlila 10 radnika sa podrčja naše općine. U planu je i izgradnja još dvije firme također u industrijskoj zoni.

Prošlogodišnje majske poplave koje su obuhvatile cijelu Bosnu i Hercegovinu nisu zaobišle ni MZ Luka koja je gotovo cijelim svojim dijelom rasprostranjena uz vodotok rijeke Bosne. Nakon poplava krenulo se realizaciju projekata te sanaciju šteta. Projekti su uključivali asfaltiranje, vodovod i kanalizacionu mrežu.

Prvi projekat koji je završen je asfaltiranje puta od ukupno 500 metara u naselju Ribarići. Asfaltirano je ukupno 1300 metara. Trenutno se krenulo sa aktivnostima oko kanalizacionih voda koje obuhvataju industrijsku zonu te jedan dio naselja Donja Luka. Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić govorio nam je o aktivnostima koje su planirane:

“Operativnim planom načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića planirano je da se uradi deset rasvjetnih tijela u industrijskoj zoni. Također ćemo izgraditi kanalizacionu mrežu u naselju Donja Luka koji do sada nij bio obuhvaćen kanalizaciom. Planirano je i asfaltiranje dvije dionice puta na području MZ Luka, kao i projekat asfaltiranja puta koji finansira JP Direkcija cesta Federacije BiH zajedno sa općinom. Riječ je o dionici puta u Gornjoj Bioči od mjesne škole do Karaule koji bi spojio općinu Ilijaš sa općinom Novi Grad.”

Kako ističe predsjednik MZ Luka Elmin Brkić ponosan je na do sada urađenim, te se nada da će započeti projekti poboljšati životni standard stanovnika MZ Luka.

Piše: Elma Bečić | radioilijas.ba