SVAČANOST U DŽEMATU NOVI ILIJAŠ POVODOM PROMOCIJE NOVIH UČAČA KUR'ANA

U četvrtak, 4.6.2015. godine, u poslijepodnevnim satima sa početkom u 18 sati i 30 minuta, u džematu Novi Ilijaš upriličena je svečanost povodom završetka sufare i promocije novih učača Kur'ana, kao i promocija polaznika kursa arapskog jezika.

Svečanosti pored svršenika pomenutog prisustvovali su i predstavnici MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem, zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović, domaćin Šerif ef. Ćatić, imam iz džemata Stari Ilijaš mr. Ahmed ef. Purdić, imam iz džemata Misoča Dženan ef. Mahmutović, muallima Mejrema Valjevac i pomoćnik Šerif ef. Ćatića student FIN-a u Sarajevu Muhamed Mutap, koji je na početku programa proučio ašare.

Poslije uvodnog obraćanja Šerif ef. Ćatića i proučenog ašareta, učešće u programu su uzele i polaznice mekteba Novi Ilijaš koje su proučile nekoliko ilahija, kao i sami svršenici koji su učenjem Kur'ana pokazali stečeno znanje.

Po završetku programa prisutnima se obratio glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, koji je poselamio prisutne, i svojim nadahnutim govorom ukazao na važnost učenja i druženja sa Kur'anom, kao i još mnogo lijepih i korisnih savjeta, po završetku obraćanja zajedno sa svojim zamjenikom Malik ef. Šljivom polaznicima je uručio kao poklon Kur'ane, nakon čega je proučena i zajednička dova koju je proučio pomoćnik glavnog imama Suljo ef. Ćerimović.

Džemat Novi Ilijaš na čelu sa Šerif ef. Ćatićem je veoma aktivan džemat u kojem se s obzirom da je to gradska džamija uvijek u toku godine odvija niz korisnih i značajnih aktivnosti, a jedna od njih jeste svakako i kurs sufare za odrasle koji uspiješno vodi Šerif ef., Muhamed Mutap i muallima Mejrema Valjevac.

Pored kursa sufare još jedna od aktivnosti je i kurs arapskog jezika koji uspiješno vodi vrijedni imam iz džemata Stari Ilijaš mr. Ahmed ef. Purdić, i ove godine u dvije grupe ukupno je kurs pohađalo 25 osoba.

I na kraju molimo Allaha, dž.š., da sve koji su bili dio ovoga za njihov trud obilato nagradi.

Dž. M.