HUTBA: MEKTEB JE DOŠAO

Hvala i zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom, Stvoritelju i Uzdržavatelju, Gospodaru svih svjetova, Onom pred kojeg će svako stati. Onom kojem ćemo odgovore na pitanja o dunjalučkom životu, o svojim emanetima, o svojim riječima, postupcima dati.

Salavati i selami neka su Allahovom, dž.š., poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., njegovoj časnoj porodici, njegovim ashabima.

Ovih dana gledamo stravične slike i videe, prizore od kojih se krv u ljudskim žilama ledi, prizore koje insan, ako imalo ima pameti, ne može a da ne osudi, da ne prezire, i da o njima ne govori. Nažalost, kao što svjedočimo monstrumima koji rade takva djela, svjedočimo i o onima koji o svemu tome šute, a trebalo bi da govore, o onima koji bi trebalo da spriječe, a neće, o onima koji bi trebalo da preziru ali im je svejedno. Svjedočimo i o nama koji bi trebalo da dovimo, ali to ne činimo. Naša braća i sestre, u Mijanmaru, pred očima čitavog svijeta doživljavaju genocid, kasape ih i na njima se dušmani iživljavaju kako se čovjek ne bi odnosio prema drvetu ili kamenu. Da Allah, dž.š., pomogne one kojima se zulum čini, a uništi zalime, amin.

Dok se Rohinja muslimanima, dešavaju ovi stravični zločini, dok se njihova djeca kasape, mi ovdje u Bosni smo našu djecu upisali u novu školsku godinu, a od sutra, ako Bog da, ćemo ih upisati i u novu mektebsku godinu. Koliko je znanje u islamu bitno i koliko je učen musliman vrijedan naš Poslanik, a.s., nas je podučio riječima: „Ko ide putem nauke, Allah će mu olakšati put u Džennet. Meleki prižaju svoja krila tragaocu za znanjem zadovoljni onim što on radi. Za oprost grijeha učenom čovjeku mole nebeski stanovnici i zemljani, čak i ribe u vodi. Učen od pobožnog je bolji toliko koliko je mjesec sjajniji od zvijezda. Učenjaci su nasljednici Božijih poslanika, jer poslanici u svojoj zaostavštini nisu ostavljali imetak nego nauku. Ko odabere nauku, odabrao je najbolje.“ (Ebu Davud, Tirmizi)

Ovaj hadis nam je pravi podstrek, posebno mladima i djeci, da u školi i na fakultetu ulože svoj maksimum, da postanu stručnjaci i izvrsni ljekari, inžinjeri, ekonomisti, jezičari, alimi i td., svi oni su učenjaci koje je prethodno citiranim hadisom istakao naš Poslanik, a.s.

Svima njima, još dok su djeca, poseban pečat kojeg trebaju staviti roditelji jeste mektebski pečat, na način da svoju djecu upišu i redovno šalju na mektebsku nastavu.

Mekteb je taj koji će buduće izvrsne stručnjake podučiti vrijednostima koje trebaju da ih krase, ali i granicama koje ne smiju da se prelaze. Mekteb je taj koji će budućim naučnicima otvoriti vrata Božije knjige, u kojoj su neiscrpno znanje i mudrost ponuđeni onima koji za njima tragaju. Mekteb je taj koji će naše dijete podučiti da roditelji nisu stari i stara, veće babo i mama koje onaj koji vjeruje u Allaha, dž.š., i u budući svijet će voljeti i poštovati, o njima brigu brinuti i kojima ni UH, se ne smije reći.

Mekteb je mjesto kojeg da nema, trebali bi ga izmisliti! Mekteb je došao, kuca na vrata svakog ko evlad ima, i nudi vrijednosti koje čovjeka čine insanom.

Molimo Allaha Uzvišenog da naša djeca postanu ono sa čim će biti zadovoljan naš Gospoadr, molimo Allaha, dž.š., da nam naša djeca budu izvor radosti i zadovoljstva i na ovom i budućem svijetu i da od njih ne dočekamo ništa osim ono što je lijepo. Amin!

Piše: Amel ef. Muminović / Stari Ilijaš, 08.09.2017. godine