GDJE JE AIŠA R.A. U ŽIVOTIMA DANAŠNJIH DJEVOJAKA?

Živimo u relativnom lošem vremenu ili prije će biti sa lošim ljudima. Nisam od onih koji u ljudima gleda samo loše, naprotiv, smatram da u svakom čovjeku postoji dobro koje tinja, treba samo to podstaći i rasplamsati. Uspijevalo mi je to do sada, ne žalim se. Gledajući svakojake prizore po ulicama tokom ovog svog studentskog života, razmišljao sam tako jednog popodneva u gradu, ispijajući našu bosansku kahvu sa ćejfom, dugo, onako kako to moja braća i sestre bošnjaci inače čine. 

Nisam mogao a da ne primjetim koliko je uticaj medija izopačio naše društvo i instalirao neki novi sistem odijevanja, ponašanja, daleko od reda i sklada. Pored razgolićenih djevojaka koje su već duboko ogrizle u „turbo folk” stilu, sa jednim jedinim ciljem da budu poput nekiih dotičnih pjevačica, čija je imena sramota pominjati kada se priča o korisnim i lijepim stvarima. Nisam mogao a da ne primjetim i onu drugu stranu, sestara čiji hidžab treba da bude kruna, prostran a ne body sa svakojakim kreaturama koji za sestru muslimanku, čiji je cilj da bude neupadljiva, baš stvara upadljiv efekat.

Čovjek tako, ne zna šta da misli, dal’ su bolji ovi sto su razgolićeni ili ovi što se “izigravaju” sa vjerom, manipulišući sa hidžabom, al’ sva sreća nije naše da sudimo, Allah dž.s zna najbolje o svima. Kada jos pomislim da ima braće koja spore ženi pravo na obrazovanje, a da ima i žena kojima je jedini glavni cilj udaja, jasno mi je odjednom zašto smo mi muslimani u našoj dragoj Bosni i Hercegovini tu gdje jesmo, nažalost. 

Kada god razmišljam o tome, u misli mi dođe Aiša r.a, naša majka od koje su mnogi ashabi Poslanika s.a.v.s i tragači za znanjem i mudrosti tražili savjet, zapitam se koliko žena danas postoji kojima može otići naša ulema po savjete? Koliko je znanje prisutno kod naših muslimanki, koliko slijede Aišu r.a.? – Čini mi se malo, možda se i varam, al’ daleko više sljedbenika ima pjevačica poznatog američkog repera, jer naše djevojke i sestre ne znaju mnogo o Aiši r.a. jer im njihovi roditelji ne pričaju puno, kao da ih je stid naučenije žene iz Poslanikovog s.a.v.s vremena. Daleko od toga da mi nemamo obrazovanih djevojaka i sestara, ali nam fali obrazovanih muslimanki.

Fali nam sestara koje klanjaju redovno pet dnenvih namaza, a istovremeno su doktori medicinskih, elektrotehničkih ili mašinskih i drugih nauka i imaju stabilan brak i porodicu i djecu koja su također uspješna. Takvih nam žena fali, jer danas je odgojiti dijete jako teško, muslimanka mora biti jako dobro obrazovana da bi mogla na ispravan način odgojiti svoje dijete. Fali nam majki koje sutra neće savjetovati svoje kćeri da nađu bogatog momka za udaju, sa dobrim autom, već da traže čestitog, karakternog muslimana koji će ih poštovati isto kao sto je Poslanik s.a.v.s poštovao Aišu r.a. Fali nam danas Aiša r.a. kao uzor sestrama, kao uzor majkama, za koju Hazreti Urve kaže: “Nikada nisam vidjela učeniju ženu od hazreti Aiše r.a. na polju vjerskog prava, medicine i poezije.”

Sve dok Aiša r.a. ne postane uzor nasim sestrama mi ćemo i dalje imati društvo kojem će mnogo toga faliti, i ako misle djevojke i sestre da neće biti cool ako slijede primjer Aiše r.a. sjetimo se da je ona bila najdraža Poslaniku s.a.v.s od svih ljudi, a zar ima nečeg ljepšeg da te Poslanik s.a.v.s zavoli, samim time će te i Allah dž.š. zavoljeti, jer Allah dž.š. kaže:

“Ko bude neprijatelj robu Mome tome rat objavljujem. Za Mene najdraža stvar s kojom Mi se rob Moj približava jeste ono što mu propisah. Rob Moj nafilama Mi se približava sve dok ga ne zavolim, a kada ga zavolim postajem sluh njegov, kojim sluša, vid njegov, kojim gleda, ruka njegova, kojom prihvata, i noga njegova, kojom hoda. Ako Mi što zatraži – dat ću mu, a ako od Mene utočište traži – pružit ću mu. Od svega što radim, nizašta se ne dvoumim kao što se dvoumim uzeti dušu roba Moga, vjernika: on smrt ne voli, a Ja ne volim ožalostiti ga.”

(Piše: Admir Mukinović / akos.ba)