FATIMA, KĆERKA BOŽIJEG POSLANIKA

Na pitanje – da li se život današnje muslimanke može uklopiti u principe života hazreti Fatime mogu odgovoriti jedino pitanjem: koja majka bi danas dozvolila da svoju djecu i svoga muža ostavi bez hrane tri uzastopna dana da bi nahranila nekog drugog? Koji muž i koja djeca bi se mogla strpiti na ovom iskušenju? Da li danas ima još neko da stavi kamen na stomak, zato što je gladan jer je hranio onoga ko je bio u potrebi? U našem modernom društvu gdje su nefsovi napuhani kao što su i naša tijela, ovako nešto uraditi izgleda nemoguće. Hazreti Fatima je primjer žene koju nažalost i muslimani ne uzimaju u obzir i sve više zaboravljaju.

Prenosi se hikaja: Fatima sa svojom prodicom, Alijom, Hasanom i Husejnom, je postila i, pošto su postavili iftar da se omrse, na njihova vrata je zakucao siromah i zatražio nešto hrane. Svoj iftar su dali siromahu. Ta hrana koju su dali je bila sve što su imali u kući te noći. Prenoćili su gladni. Sljedećeg dana su opet postili i, kada su postavili iftar, naišlo je siroče, te su i njemu dali prednost nad sobom. Opet su prespavali gladni, jer u kući više nije nilo ništa za jesti. Treći dan u vrijeme iftara naišao je sužanj, pa su i njemu dali hranu koju su za sebe pripremili, te su po treći put zanoćili gladni. A od koga su oni tražili nagradu za ovo što su oni uradili? Oni su tražili samo Allahovu, dž.š., bliskost i Njegovo zadovoljstvo.

Puno se govori o sunnetu, puno se govori o vanjskim obilježjima islama, a posebno kod žena. Ali šta traži jedna Fatima? Šta traže sve (svete) žene koje su bile i koje su danas na ovome svijetu? Traže Ljubav. Sve stvari koje radimo, radimo iz ljubavi. Nažalost, kod većine žena današnjice prevladava ljubav prema materijalnom, a ono kur'ansko “Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo!” (El-Insan,9.), je potpuno potisnuto.

Hazreti Fatima je plakala kada se udavala za hazreti Aliju. Mnogi historičari taj njen plač obrazlažu na različite načine. Neka uzme svako prema sebi objašnjenje. Jedno od njih je: na dan vjenčanja sa Alijom, Fatima je mnogo plakala. Muhammed, s.a.v.s., joj je rekao nastojeći da joj pruži utjehu: ja sam te dao, po naredbi Allahovoj, najboljem čovjeku. Ona odgovori: ne plačem, ja Resulallah, zbog toga, nego se bojim da ti nežu moći učiniti hizmet kako treba.

Dakle, (svete) žene traže Ljubav. Često čujemo da se one prave ljubavi rijetko dese. Jedna istinska vjernica zna šta je prava Ljubav. One sumnjičave ne znaju u biti pravu adresu Istinske Ljubavi, pa ne znaju gdje da je traže. Možda će ova hikaja, kojoa se veže za hazreti Fatimu, pomoći da pronađu mjesto gdje prava ljubav stanuje.

Prenosi se sljedeće: jednoga dana je Poslanik, s.a.v.s., pitao svoga zeta, Aliju “O, Alija! Da li voliš Allaha?”,”Da, ja Resulallah.”, odgovori Alija. “Dobro, a da li voliš mene?”,”Da, ja Resulallah.” Ponovo ga Poslanik, s.a.v.s., upita “A, da li voliš svoju ženu?”, “Da, ja Resulallah.”,”A, da li voliš svoju djecu?”, “Da ja Resulallah.”, odgovori Alija. “Pa dobro, kako ih možeš sve u jednom srcu čuvati?”, zapita Poslanik, s.a.v.s.

Ovo pitanje iznenadi Aliju, koji se zbuni i ne reče ništa. Tako se rastaviše, i u tom Alija dođe kući. Kada ga je Fatima vidjela u tom stanju zabrinutosti upita ga za razlog tome, pa mu reče “Ovo tvoje razmišljanje nije zbog dunjalučkih stavri, jer tebi to ne priliči. Ova tvoja zabrinutost je zbog rahmaniskih briga (briga iz ljubavi prema Allahu, dž.š.), ispričaj mi pa ćemo zajedno tražiti rješenje.”

Tako je Alija ispričao Fatimi razgovor između njega i Poslanika, s.a.v.s., pa mu se ona nasmiješi i reče “O, Alija, ti mom babi idi i reci: jedna osoba voli Allaha svojim umom i dušom. Svoga Poslanika, s.a.v.s., voli svojim srcem. Ženu voli svojim nefsom, a svoju djecu voli saosjećajnošću.”

Alija prihvati ovaj odgovor sa radošću i ode Poslaniku, s.a.v.s., da mu ga prenese. Kada ga je Poslanik, s.a.v.s., čuo, osmjehnuo se i rekao: ova ruža koju si mi dao je otkinuta iz stabla Nubuvveta.

Put je jasan. Sistem i način života su jasni. Na nama je da izaberemo da li želimo biti kao velika hazreti Fatima ili neko drugi. Sve zavisi od nas samih, da li ćemo ukrotiti naš nefs ili ćemo njemu robovati. Da li ćemo jahati magarca ili će magarac nas jahati.

______________________________________________________________________________

Iz knjige “Badžije pobožne muslimanke” autorice Sabina Voloder Strinić.
Priredila: Medina Poračanin