Opširnije "/>

ZAŠTO HIDŽAB?

0

Hidžab je islamska nošnja i štit žene muslimanke. Podrazumijeva ono što prekriva ženu i njena stidna mjesta – štiti njeno tijelo od stranih pogleda i ne dozvoljava strancu da vidi ljepote i oblik ženinog tijela. Allah, dž.š., učinio je nošenje hidžaba obaveznim zbog velike mudrosti i nemjerljivih koristi, a neke od njih su:

Čuvanje časti
Hidžab je šerijatski štit koji čuva čast, te otklanja bilo kakve uzroke koji dovode do sumnje i nereda.

Čistoća srca
Hidžab je pobornik koji poziva ka čistoći srca vjernika i vjernica, i stub je pobožnosti i veličanje svetosti, a istinu je rekao Allah, dž.š.: ”To je čišće za vaša, a i njihova srca.”

Zašto je Uzvišeni Allah dželle šanuhu (dž. š.) ženama propisao hidžab, propisno oblačenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela žene osim lica i šaka?

a) Allah dž. š. kaže: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je” (al-Ahzab, 59). Zato je odjeća muslimanke njeno odličje i simbol, po čemu se raspoznaje među svim drugim ženama, jer ako se ona izjednači u razgoličavanju, ne bi se prepoznala niti razlikovala. Dakle, hidžab nju odlikuje i štiti od svakog koji je navodi na zlo i nemoral.

b) iz bojazni od fitneta (smutnje) jer žena svojim kinđurenjem, šminkanjem i uljepšavanjem sama sebe dovodi a kušnju da skrene s puta krijeposti i čestitosti, što spada u najveće uzročnike zla i fesada na zemlji;

c) kako bi žena bila zaštićena i kako ne bi iščezao stid, jedan od sastavnih dijelova imana, vjerovanja. Žena se oduvijek navodila kao uzor stida (“stidnija od mlade u derdeku”), a iščezavanje stida upućuje na manjkavost ženinog vjerovanja i izlazak iz okvira prirode, fitreta, a kojoj je stvorena;

d) kako ljude ne bi dovodila u iskušenje da skrenu sa staze morala i poštenja, osobito ako je žena lijepa;

e) kako bi se razlikovala od muškaraca, jer kada se ne bi razlikovala od njih u ponašanju i oblačenju, ne bi se nimalo stidjela u susretu s njima, što vodi velikoj smutnji, fitnetu. Jednom prilikom je vjerovjesnik Muhammed alejhisselam izišao iz džamije pa je, primijetivši da su se žene pomiješale s ljudima, rekao: “Ostanite iza ljudi, nemate pravo da idete sredinom puta, držite se njegovih krajeva”. Otada su se žene držale krajeva puta do te mjere da je njihova odjeća zapinjala za ogradu.

KOMENTARIŠI ČLANAK: