MODERNI HIDŽAB ILI ŠEJTANSKA SPLETKA

Uhvatio me je srklet nakon prve pročitane rečenice, ali progutala sam i nastavila čitati dalje. Članak nazvan “Ljepotice koje pokazuju kako hidžab ne mora biti staromodan”. Pročitala sam ga a onda krenula u listanje slika. Lice mi se ukočilo od ovih takozvanih modernih muslimanki.  Steglo mi se srce i gotovo da sam zaplakala kad vidjeh šta mi rade od islama i odjeće pokornosti. Bojim se Allaha da će me kazniti ako na ovo ne reagujem.

Ljuta sam. Veoma sam ljuta na nas muslimanke što dozvolismo da nam naš hidžab učine modnim detaljom. Što nam od islama našeg hoće napraviti cirkus, a od odjeće stida cirkuska odijela.

Krive smo, sve.

Prvo smo počele da pravimo nekakve modne revije sa hidžabom. Onda smo otišle i korak dalje pa smo napravile i izbor za miss pokrivenih muslimanki. A evo sad nam rekoše i da smo staromodne, pa  počeše ismijavati našu odjeću pokornosti ovim nekim nazovimo hidžabom.

Sve mi znamo koji su šarti hidžaba, šta smije a šta ne smije biti otkriveno. Ali smo pustile šejtanu da slaže odjeću u naš ormar, da sa nama ide u kupovinu, i da nam bira šta ćemo obući. Pa on, Allah ga prokleo, umjesto duge suknje izabra onu kratku i uz nju nam nađe helanke. Šta fali, šapnu nam, pokriveno je sve, ništa se ne vidi. Zatim nas uvede i u drugu radnju gdje nam izabra onu providnu i kratku tuniku za naše uske hlače. Zatim iz ogledala poče hvaliti našu ljepotu. Kako ste samo lijepe i moderne, veli. Vidi, možete se sad takmičiti sa nemuslimankama. I vi možete biti kao one, moderne a pokrivene. Koja pobjeda!

Da, da. Pobjeda je šejtanova. On se Allahu zakleo da će nas do Sudnjeg dana na zlo navraćati. Vidim, dobro mu ide, kad smo pustile da nam o hidžabu pričaju oni  koje ne znaju ni šta je hidžab. Oni koji misle da on znači samo pokriti kosu. Ali i to smo im mi dozvolile. Jer da smo čvrsto stale u odbranu naše odjeće dostojanstva i da se nismo stidjele što su nam suknje duge, ni oni ne bi smjeli da nam se smiju i da od nas prave cirkuske akrobate.

Krivim sve nas, bez izuzetka, što ne branimo našu vjeru. Igraju se sa nama, vallahi se igraju. I igrat će se sve dok im se ne suprostavimo. Ispravnom odjećom. Odjećom, za koju su se svi islamski učenjaci složili, kako ona treba da izgleda. Onog trenutka kad na ulicama muslimanke budu dostojanstveno hodale u onome što se zove odjećom pokornosti, istog tog trenutka će oni prestati da za nas kreiraju cirkusku odjeću. Kada im jasno kažemo da NE ŽELIMO prozapadni hidžab, tada će i ustuknuti sa svojim namjerama.

Ima li išta ljepše od upute Gospodara našeg, a mi opet nezadovoljne… Hoćemo da budemo “in”, hoćemo da “laskamo” zapadu. Da im dokažemo kako mogu zajedno i hidžab i uske hlače… ili helanke?! E pa ne može. Zar ti, sestro  moja, treba bolja moda od sunneta? Zar misliš da nam zapadnjakinje ne zavide na nama svojstvenoj modi- sunnetu? Zar da se sramimo onoga za što se, najbolji čovjek koji je hodao po Zemlji, sallallahu alejhi ve sellem,  borio 23 godine?

Nema te odjeće koja će nas učiniti ljepšim nego što već jesmo. Lijepe iznutra, čistog srca, čvrste vjere u Gospodara svjetova.  Ne treba nam poseban šal koji je na poseban način stavljen. Ni štikle, ni kožne suknje, da bismo dokazale koliko smo sposobne. Koliko smo modno osviještene. Pametne smo, elhamdulillah, intelektualke, pa šta odjeća znači? Tako vam Allaha, Sveznajućeg, ne uspoređujte  se sa onima koje nemaju ništa sa islamom. Kad pred Gospodarom ponizno stojimo, On ne gleda koliko smo se “nakinđurile”, On gleda kakva su naša srca. Jesu li skrušena… Sjetimo se Aiše, radiallahu anha, po današnjim deredžama mogla bi biti akademik, toliko je znanja imala. Imala je samo dvije haljine, a ostala je poznata cijelom svijetu, po hadisima koje je prenijela od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. I Fatima, radiallahu anha, koja je bila toliko siromašna, da nije imala čime djecu hraniti. A Džennet joj je obećan.

Nemojmo dozvoliti da nam peru pamet raznim člancima sa ljepoticama (čitaj plaćenim manekenkama) pod, nazovimo, modernim hidžabom. Pokažimo im da znamo koliko vrijedimo i pokažimo im da se ne stidimo svoga propisnog hidžaba. Pokažimo im da je naš cilj  Džennet i da nas dunjalučari neće pokolebati  tako što  će nam nuditi neke antistaromodne hidžabe. Mi se nećemo  kinđuriti da bismo mogle zapadnjakinjama parirati. Hoćemo zadovoljstvo Gospodara i Njegovu nagradu.

(Piše: Suada Husić / mojmalisvijetpodhidzabom.blogspot.com)