SVEČANOST U STAROM ILIJAŠU POVODOM OTVORENJA MEKTEBA

U nedjelju, 16. marta 2014. godine, poslije akšam namaza u džematu Stari Ilijaš upriličena je prigodna svečanost povodom otvorenja novog mekteba čija je gradnja počela u junu 2013. godine. Ovo je najviše obradovalo imama mr. Ahmeda efendiju Purdića i mektebsku djecu koji će nastavu izvoditi u optimalnim uslovima i očekuju postizanje još boljih rezultata.

“Najveći donatori bili su Svjetska asocijacije muslimanske omladine Nedva iz Rijada, Ahmed Felah el Adžmi iz Kuvajta, Općina Ilijaš, JKP Vodostan, Buko-vod i pojedinci Nusret Suljić i Fuad Mujanić. Njima se zahvaljujemo, a treba istaknuti da su izgradnju mekteba pomogle i džematlije svojim dobrovoljnim prilozima”, kazao je Purdić.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić  pohvalivši džematski odbor na čelu sa Ahmetom Novokmetom. Načelnik je ,  između ostalog,  rekao da je u posljednje vrijeme Općina uložila značajna sredstva u MZ Stari Ilijaš i da će se to nastaviti i dalje. Najavio je otvaranje škole u narednoj školskoj godini kao i uređenje prostora oko nje, što obuhvata i ograđivanje mezarja u Starom Ilijašu.

Glavni imam MIZ Sarajevo, mr. Ferid Dautović između ostalog je naglasio da islamska zajednica nastoji obezbijediti optimalne uslove za pohađanje vjerske pouke i pozvao je roditelje da svoju djecu šalju na vjersku pouku rekavši da mi često svojoj djeci plaćamo razne kurseve i treninge a evo IZ omogućava djeci bespalatnu vjersku pouku, pa se ta prilika treba iskoristiti.

Mekteb se sastoji od dvije učionice, jedna je multimedijalno opremljenja sa projektorom i ozvučenjem, printerom i računarom. Druga učionica će se koristiti povremeno za obavljanje namaza zimi i za praktičnu mektebsku nastavu: uzimanje abdesta, obavljanje namaza i slično.

Izgradnja predulaza i uređenje sofa su novi projekti u džematu Stari Ilijaš. Program su izvela djeca iz mekteba Stari Ilijaš, a Izvođač je bila firma Mens gradnja.