ODRŽANO EDUKATIVNO VEČE O ZNAČAJU LIKA I DJELA KASIMA EF. MAŠIĆA

Da se ime našeg autoriteta, alima i sugrađanina rahmetli Kasima ef. Mašića i njegova žrtva za muslimane ne bi zaboravila u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš, MIZ Sarajevo i Džemata Stari Ilijaš održano je njemu posvećeno Edukativno veče u kino sali Ilijaš. Ašere je na početku proučio Sejid ef. Strika, imam džamije u Mrakovu.

Cilj ove svojevrsne tribine bio je oživljavanje uspomena i sjećanja na velikana koji je svojim javnim djelovanjem zadužio grad Travnik u kojem je radio i svoj Ilijaš u čijoj Luci je rođen.

O važnosti sjećanja, čuvanja uspomena, uzimanja pouke i uzora od muslimanskih vrlih prethodnika govorili su muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. Zijad ef. Ljevaković i imam džamije u Starom Ilijašu mr. Ahmed ef. Purdić. Podcrtano je da se ne smije dozvoliti da ličnosti kao što je Kasim ef. Mašić padnu u zaborav i da bi ovakve edukativne večeri trebale postati tradicija u našem gradu.

Travnički muftija i direktor GHB medrese lično su poznavali Kasima ef. Mašića te su ovom prilikom naveli niz crtica i anegdota iz njegovog života koji mogu služiti kao pouka budućim pokoljenjima uz zaključak da svako ko ga je poznavao ima vlastitu priču o njemu. A ta priča uvijek se završava time da je rahmetli Kasim ef. bio gorljivi borac za islam.

Član Izvršnog odbora BZK „Preporod“ Ilijaš Almir Pušina na početku je naglasio da narod koji je vjeran svojoj tradiciji ima pravo na samopoštovanje, jer narod koji ne zna cijeniti svoje, ne zna cijeniti ni tuđe bogatstvo.

U svom izlaganju travnički muftija Adilović je ukazao na vrline koje su krasile Kasima ef. Mašića, kao što su: poštenje, čestitost, upornost, istinoljubivost, bogobojaznost, veliki entuzijazam u podučavanju Kur’anu i skromnost, spremnost da upozorava na greške i zahvalnost na dobronamjerno upućenoj kritici. Između ostalog, istakao je da je Kasim ef. do kraja života bio neumoran u podučavanju ispravnom učenju Kur’ana, u čemu je polučio izvanredne rezultate, koji su i danas vidljivi.

Također, potencirao je njegove pozitivne osobine, na koje se trebaju ugledati mlađe generacije. U prilog njegovoj pobožnosti govori i podatak da je naš Kasim-ef. nepunih 25 godina, sve dok mu se zdravstveno stanje nije pogoršalo, sa svojom hanumom postio savmi-Davud, post koji je praktikovao Davud, a.s, jedan dan je postio, a jedan mrsio.

Prisutni su mogli pogledati i multimedijalni sadržaj sa isječcima iz novina o životu Kasima ef. Mašića, video priču njegovog brata Hasana koji je emotivno iznio niz sjećanja na događaje iz života Kasima ef, posebno na njegov izlazak iz zatvora i doček u Starom Ilijašu.

Posebnu draž ovoj tribini dala je ilijaška pjesnikinja Nejra Šehić, čije će roman uskoro izaći, kao i članovi Hora „Preporod“ Ilijaš izvanrednim izvođenjem ilahija. Tehničku i medijsku podršku ovom događaju dali su uposleni JU „KSC i Radio Ilijaš“.

Nakon tribine u prostorijama KSC-a Ilijaš, prisutni su mogli pogledati izložbu fotografija i eksponata koji su vezani za Kasima ef. Mašića, a koju su upriličili profesori Safija Beširević i Mahir Čutura, kao i Ahmed ef. Purdić.

Na kraju su posjetitelji mogli čuti i audio-zapis njegovog ezana, koji je kod mnogih poznavalaca izazvao lijepe uspomene, u čemu će uživati i naši slušatelji tokom Ramazana.

Iz Biografije Kasima ef. Mašića

Kasim ef. Mašic roden je 1919. godine u selu Luke kod Ilijaša. Tu je završio osnovno školovanje a potom GHM i VIŠT (Višu šerijatsku teološku školu) u Sarajevu. Period od 1948. do 1961. provodi u zatvoru. Po izlasku iz zatvora biva mu uskraćeno pravo na zaposlenje, da bi nakon duže pauze počeo raditi kao imam, hatib i muallim u Brezi, gdje ostaje do 1974. godine kada je postavljen za imama, hatiba i muallima u Sulejmaniji (narodu poznatoj kao Šarena džamija) u Travniku. Na tom radnom mjestu ostaje sve do 1987. godine kada je penzionisan.

Čitav svoj život provodio je sa običnim svijetom, pa je nakon preseljenja i ukopan sa „običnim“ svijetom u jedno od travničkih mezarja, „Derventa“ koje se nalazi na Plavoj Vodi.

Snimak cijele Edukativne večeri imat ćete priliku poslušati u četvrtak u popodnevnom programu Radio Ilijaša. Kako je to izgledalo sinoć u kino sali Ilijaš pogledajte u FOTO GALERIJI.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić / radioilijas.ba | Foto: ilijas.info