U ILIJAŠU ODRŽANO “VEČE SA HAFIZOM SULEJMANOM BUGARIJEM”

Drag i dugo očekivani gost hafiz Sulejman Bugari počastio je Ilijašane svojim dolaskom i nadahnutim predavanjem. Oko 500 prisutnih građana, za koje je kino sala bila tijesna i mnogi su morali stajati, dokaz je koliko našim ljudima nedostaje ovakvih sadržaja. “Veče sa hafizom Sulejmanom Bugarijem” organizovao je Medžlis islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš”.

Nakon što je Sejid efendija Strika, imam džamije u Mrakovu proučio ašere, prisutne je poselamio zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo. On je naglasio da smo u mubarek mjesecu ša’banu, te da je tačno mjesec dana do mubarek Ramazana, pa  su u toku pripreme brojnih aktivnosti u džematima, kada će biti organizirana predavanja, tribine, večeri ilahija.  Malik ef. Šljivo izrazio je i zadovoljstvo saradnjom sa ilijaškim imamima, kao i JU “KSC i Radio Ilijaš”.

SEJID EF. STRIKA

[su_spacer size=”1”]

Bugari govorio je da su mubarek noći Lejletul regaib – Noć želja, Lejletul miradž – Noć duhovnog putovanja koje Muhammedov a.s. ummet ima u namazu, priprema za Noć vrijedniju od hiljadu mjeseci – Lejletul kadr u Ramazanu.

Između ostalog, hafiz Bugari govorio je o savladavanju ega-želje, o širenju ljubavi, o pronalaženju vlastite originalnosti, potrebe dubinskog analiziranja Kur’ana, jer neobjektivan i površan pristup dovodi do besciljnosti i neuravnoteženosti među muslimanima. I ovaj put je naglašeno da ćemo islam najbolje odbraniti lijepim ponašanjem i lijepom riječju, čime ćemo steći prijatelje. Hafiz Bugari podsjetio je na hadis Muhammeda a.s. :

“Imaju tri svojstva zbog kojih je muslimansko srce čisto od zavidnosti i ostalih zala, a ta svojstva su: iskreno činjenje djela u ime Allaha, davanje dobrih savjeta izabranim predstavnicima i privrženost džematu, jer dova u džematu stalno kruži oko takvog muslimana (koji je spašen od šejtanskih napada).”

“Ne smijete biti na teretu svojom dobrotom bilo kome, ne smijemo prigovarati zbog učinjenog, ne želimo biti izvještačeni, želimo biti originalni, a originalnost je danas najteže postići”, poručuje hafiz Bugari.

HAFIZ SULEJMAN BUGARI I MALIK EF. ŠLJIVO

[su_spacer size=”1”]

Snimak  događaja i cijelog predavanja hafiza Bugarija  imat ćete priliku pratiti u programu Radio Ilijaša danas od 16 sati.

Izvanrednim izvedbama ilahija veče su uljepšali članovi i članice Hora Preporod Ilijaš.  Član Hora Tarik ef. Hašimović proučio je ašere, a program je završen dovom Malika ef. Šljive.

Šerif ef. Ćatić, na radost brojnih vjernika,  najavio je da će hafiz Bugari posjetiti Ilijaš i ove godine tokom Ramazana i ako vrijeme bude dozvoljavalo, druženje će biti na otvorenom – na našem šetalištu.

Već sljedećeg ponedjeljka, 25. maja sa početkom u 17 sati i 15 minuta bit će organizovano Edukativno veče “Kasim ef. Mašić” u kino sali Ilijaš u organizaciji BZK Preporod, MIZ Sarajevo i Džemata Stari Ilijaš uz eminentne goste i predavače koji će podsjetiti na djelo i rad ovog uvaženog ilijaškog alima.

Zahvaljujemo se hafizu Sulejmanu Bugariju, MIZ Sarajevo i Maliku ef. Šljivi, Horu Preporod Ilijaš, Sejidu ef. Striki i svim posjetiteljima i učesnicima programa koji su uveličali ovo ilijaško veče, a na sponzorstvu caffe pizzeriji “Mehdijano”.

PREPUNA KINO SALA U ILIJAŠU

[su_spacer size=”1”]Piše: Nermina Durić-Kahvedžić / radioilijas.ba | Foto: ilijas.info