SEDAM KORAKA KA PRODUKTIVNOSTI U MJESECU RAMAZANU

Svake godine, kako se bliži mjesec ramazan, pojavljuju se novi događaji i lokalne aktivnosti koji se odnose na jednu stvar: pripremiti vas za mjesec ramazan. Uvijek sam vjerovao da znanje nije snaga; znanje je potencijalna snaga…

Bez obzira na koliko događaja prisustvujete, i koliko lekcija preslušate, ako ne želite da upotrijebite znanje i implementirate ga u vaše svakodnevne aktivnosti, onda vi zapravo ne iskorištavate vaše resurse i ne iskorištavate znanje sa kojim ste blagoslovljeni.

Činjenica da trenutno čitate ovaj tekst je jasna indikacija da ste ozbiljni u vezi vašeg ličnog i duhovnog rasta, i svaka vam čast zbog toga. To što posvećujete jedan dio svog slobodnog vremena na čitanje da biste postali bolji i produktivniji musliman je vrijedno svake pohvale. Neka nam Uvišeni Allah dž.š. dozvoli da tražimo djelotvorno znanje i neka nam pomogne da ono što smo naučili sprovedemo u djelo.

Kao učitelj za lični razvoj, pomažem hiljadama ljudi da maksimalno iskoriste svoj potencijal i da postanu najbolji što mogu biti. Ne postoji bolji mjesec za to od mjeseca ramazana. Ramazan je velika prilika za nas da se popravimo, da uspostavimo efektivne navike i da se rješimo bespotrebnih navika, da godinu koju dolazi učinimo produktivnom.

Savjeti i sugestije ispod su mi pomogli da se fokusiram na pravo značenje ramazana. Moja misija je da pomognem vama da biste iz njega izvukli svaku korist.

Ovo je 7 jednostavnih ali veoma efektnih koraka koje možete pratiti da ramazan koji dolazi učinite drugačijim od prethodnih, inshaAllah.

  1. Neka vaša iskrena namjera bude da ovaj ramazan učinite boljim od svih prethodnih

Mnogi znaju za sljedeći hadis:

“Djela se vrednuju prema namjerama i svako će dobiti ono što je naumio. Pa, čija hidžra bude ka Allahu i Njegovom Poslaniku – njegova hidžra je ka Allahu i Njegovom Poslaniku, a čija hidžra bude radi dunjalučke koristi ili zbog žene da bi je oženio – njegova hidžra je zbog onoga što je naumio.” (Muslim)

Vjerujem da je prvi korak ka zapanjujućem ramazanu da donesemo iskrenu odluku i da namjerimo da ćemo uraditi sve što je potrebno kako bi to i postigli.

Ovo se također može odnositi na sve što radimo u našem svakodnevnom životu. Prvo čvrsto treba da odlučimo da uradimo nešto, te da u vezi toga imamo iskrenu namjeru, onda će nam Allah dž.š. zasigurno olakšati i pomoći nam u tome, In sha Allah.

  1. Postavite jasne ciljeve

Prošle godine sam pozvana da vodim ramazansku radionicu za sve uzraste. Kada sam ih upitala koji su njihovi ciljevi u vezi ramazana, jedna energična mlada žena je podigla ruku i rekla je: „Želim da budem organizovanija.“ Iako to izgleda kao odličan cilj, što u suštini i jeste, ipak nije dovoljno jasan.

Kada postavljate svoje ciljeve, budite što više specifični. Na primjer, umjesto što ćete na svoju listu staviti „Biti više organizovan“, mogli biste staviti nešto od sljedećeg:

– Pročitati 5 stranica Kur'ana poslije svakog namaza
– Pripremiti 15 smrznutih jela kako bi skratili vrijeme kuhanja
– Odspavati par sati preko dana kako bi bili koncentrisaniji za vrijeme teravije namaza

Shvatate poentu?

Sada pauzirajte čitanje na nekoliko trenutaka, uzmite papir i olovku, te zapišite barem 5 specifičnih ciljeva koje želite da pratite u toku ramazana kako bi ovaj ramazan učinili najboljim do sad.

Jedan od mojih specifičnih ciljeva za vrijeme prošlog ramazana je bio da pročitam Kur'an zajedno sa značenjem. Ne znam za vas, ali za mene čiji maternji jezik nije arapski, znati šta učim i čitam znatno je poboljšalo moje iskustvo čitanja Kur'ana.

Zapamtite da izaberete ciljeve koje niste bili u stanju da ispunite u toku prošlog ramazana. Zato, ako svaku noć uspijete da klanjate teraviju namaz bez poteškoća, nemojte to stavljati na listu. Izaberite neke nove stvari. Zapamtite, ove godine želimo da stvari učinimo boljim nego što su bile prošle godine.

  1. Zaustavite vrijeme” kako bi ispunili svoje ciljeve

Sada kada ste postavili svoje specifične ciljeve, treba da napravite svoj dnevni raspored da biste bili sigurni da ste „blokirali vrijeme“ kako bi stigli ispuniti sve svoje ciljeve. Zapamtite, stvari koje su unaprijed isplanirane na kraju budu izvršene bez ikakvih problema. Tako to funkcioniše.

Zato, jednostavno zabilježavanje vaših ciljeva i planova u svesku ili notes vam neće omogučiti da ih izvršite. Treba da odredite vrijeme za svaku aktivnost u vašem rasporedu, te da ga bukvalno zapišete.

Ohrabrujem vas da napravite raspored za kompletan dan. Može zvučati strogo, ali nije. Naprotiv, planiranje rasporeda za cijeli dan će vam donijeti mnogo više slobodnog vremena iz razloga što obaveze izvršavate rutinski i pravovremeno u periodu koji ste već sami sebi zabilježili. Imat ćete više slobodnog vremena da se odmorite i regenerišete.

  1. Minimizirajte distrakcije

Budimo realni, živimo u svijetu distrakcija. Svi naši e-mailovi, poruke, notifikacije, itd. nas mogu omesti i odvratiti od onoga što je stvarno bitno.

Predlažem vam da se riješite svih svojih naprava i uređaja. Dobro, ne baš svih, zapravo i ne morate. Ali, kada odgovaramo na pozive i notifikacije postajemo robovi naših uređaja. U drugu ruku, ako odlučimo da preuzmemo kontrolu, tada odlučimo da im ne dopustimo da nas ometu i odvrate od pravih stvari. U onom momentu kada mi upravljamo uređajem, a ne on nama, tada tek možemo iskoristiti pravi potencijal tog uređaja. Kao rezultat toga, taj uređaj može biti od velike pomoći u obavljanju dnevnih zadataka i može povečati našu produktivnost.

Postoje neke sjajne aplikacije koje nam mogu pomoći u pračenju vremena, učenju Kur'ana, ili nam mogu dati neki hadis o kojem možemo razmišljati i sl. To su sve sjajni alati. Međutim, trebamo naučiti da tehnologiju koristimo tako da ona nama služi. A ne da mi postanemo njene sluge.

  1. Planirajte unaprijed

Bilo da se radi o pripremanju obroka ili poklona za bajram, ukoliko unaprijed isplanirate stvari, to će vam osloboditi još dodatnog slobodnog vremena.

Provodite manje vremena u kuhinji. Od voćnih salata do raznih poslastica, svi žele da pripreme nešto ukusno za svoju porodicu. Međutim, ukoliko vi i vaša porodica provodite previše vremena u supermarketima, ili u kuhinji pripremajući specijalitete svaki dan, vi zaista propuštate pravi smisao ramazana. Zato, malo više jednostavnosti može biti od velikog značaja.

Napravite meni za cijeli mjesec. Neka to bude nešto zdravo i jednostavno. Ukoliko ćete za iftar imati goste, taj specifičan iftar možete dodatno razraditi i uljepšati ako želite. U drugom slučaju, razmislite o nekoj jednostavnoj supi, salati, i hidratantnoj hrani da prekinete svoj post.

Kuhajte sa planom. Zaiste nije potrebno puno truda da neko bude zadovoljan. Razmislite o obrocima koji imaju isti ukus i sljedeći dan. Možete spremiti dovoljno hrane za dva dana, te tako uštediti na vremenu i energiji.

Ključ je da se podsjetite na pravo značenje ramazana kako bi što lakše odredili prioritete.

A što se tiće spremanja za ramazanski bajram, mojoj porodici je uvijek odgovaralo da se za to spremimo prije samog bajrama. Tako je, završite svu bajramsku kupovinu prije nego što bajram nastupi.

Zašto trošiti dragocjeno vrijeme lutajući po tržnim centrima tražeći bajramske poklone? Nabavite sve poklone prije nego bajram nastupi, zapakujte ih, te ih na kraju sakrijte. Ukoliko želite da kupite nešto veliko, nešto što nije jednostavno sakriti, onda jednostavno budite malo kreativni! Kupovina također uključuje i bajramsku odjeću. I odjeću kupite prije nego što bajram nastupi, jednostavno sastavite listu, i obavite to dok imate slobodnog vremena.

Budite na usluzi

Ovaj korak je od iznimne važnosti! To uključuje vaš talenat, vještine, sposobnosti, i resurse koje ćete upotrijebiti da nekome popravite dan i da napravite neku promjenu u njihovom životu. To može biti postignuto na mnogo načina.

Možete napraviti neki kolač i odnijeti ga vašim komšijama uz prigodnu poruku. Djelo je najbolja forma dove, pokažite kako je islam prelijep. Možete posjetiti bolesnog ili stariju osobu u bolnici ili kod kuće. Možete spremiti neku hranu za vaš lokalni mesdžid i sl.

Postoji mnogo opcija, sve što vam je potrebno je volja i želja.

  1. Neka Kur'an bude prioritet

Za kraj sam sačuvao najbolje! Za nas je veoma važno da ostanemo fokusirani na Kur'an i na Allaha dž.š. u toku mjeseca ramazana.

Allah dž.š. u Kur'anu kaže:

“U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga posti, a ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. Allah hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allaha veličate za uputu koju vam je dao, te da zah­valni budete.“  (2:185)

Treba da učimo i čitamo Kur'an, treba da razmišljamo o njegovom značenju. Ovo je mjesec u kojem je počela objava Kur'ana. Zato, treba da budemo maksimalno ozbiljni u vezi Kur'ana, u vezi ovog naljepšeg čuda naše najljepše vjere.

Izvor: productivemuslim.com / Autor: Yasemin Inal / Preveo: Eldin Hota