ODRŽANA VEČER KUR'ANA ZA POMOĆ HAMZALIJI TABAKOVIĆU

U organizaciji džemata Novi Ilijaš, Stari Ilijaš, Mrakovo i Podlugovi  i BZK Preporod Ilijaš  u subotu 10. januara u prepunoj kino sali Ilijaš održana je Večer Kur‘ana i ilahija, a sav prihod namijenjen je za pomoć u liječenju teško oboljelog Hamzalije Tabakovića.

Mladi Abdurrahman Tabaković, hafiz, sin oboljelog Hamzalije prvi je učio u toku večerašnjeg programa – simbolično suru Er-Rahman, Milostivi. Ilijašani, džematlije iz svih naših mjesnih zajednica  i okolnih gradova pokazali su altruizam, bratsku muslimansku solidarnost sa osobom u nevolji.

Šerif efendija Ćatić, imam džamije u Novom Ilijašu kazao je da se prisustvom mnogobrojnih vjernika na večerašnjoj humanoj manifestaciji pokazao pravi bosanski duh i spremnost na merhamet i pružanje ruke u životnim teškoćama zahvalivši se svima na podršci – BZK Preporod, imamima, hafizima, kao i JU KSC i Radio Ilijaš na svim ustupljenim kapacitetima.

U akciju prikupljanja neophodnih sredstava za liječenje oboljelog Tabakovića od početka je uključeno Omladinsko udruženje Tempo iz Vogošće. Predsjednik Udruženja Hasan Karišik podsjetio je ovom prilikom na hadis Muhammeda a.s.: “Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje, ne izdaje ga. Ko pomogne svome bratu muslimanu – Allah će njemu pomoći, ko otkloni nevolju od brata muslimana – Allah će otkloniti njegovu nevolju na Sudnjem danu, ko pokrije sramotu brata muslimana – Allah će pokriti njegovu sramotu na ovom i onom svijetu. Allah će pomagati svome robu sve dok  on pomaže svome bratu muslimanu.” (Buharija i Muslim)

Prigodno predavanje održao je hafiz Alija efendija Rahman, jedan od imama u džamiji Kralj Fahd u Sarajevu.

On je podsjetio na islamsko vjerovanje da Bog najviše iskušava one vjernike i Svoje robove koje najviše voli i da što je veći stepen iskušenja i nevolja, to je viši stepen i vrijednost te osobe kod Uzvišenog Boga. Muslimani znaju, kazao je, da je ovaj svijet kuća belaja i da je sam po sebi iskušenje i jedini izlaz za vjernike je strpljivost.

Na kraju je podcrtao vrijednost darežljivosti i pozvao prisutne da u ovim teškim vremenima iskažu svoj merhamet na najbolji način tako što će pomoći cijenjenom članu svoje zajednice jer „ko daje, sebi daje“ i djela će mu se višestruko nagraditi na budućem, pa i na ovom svijetu.

Odlomke iz Kur’ana učili su i Sejid efendija Strika, Tarik ef. Hašimović, Hikmet ef. Hadžiabdić, a ilahije članovi muškog Hora Preporod, kao i Namir ef. Talić, profesor vjeronauke iz Kaknja. Na kraju programa proučena je dova za ozdravljenje oboljelog Tabakovića.

Za liječenje su neophodna sredstva u iznosu od oko 120 hiljada eura. Osim kupovinom ulaznice po cijeni od tri marke, građani su mogli dati i svoje dobrovoljne priloge, dati novčanu podršku kupovinom knjiga, kalendara, vaktija.

I dalje se novac može uplaćivati na otvoreni žiro račun, a prilozi dati u džematima Novi Ilijaš, Stari Ilijaš, Podlugovi i Mrakovo.

apel za pomoc

(Piše: Nermina Durić-Kahvedžić / radioilijas.ba)