POSJETA REISU-L-ULEME HUSEINA ef. KAVAZOVIĆA DŽAMIJI U MALEŠIĆIMA

Mevlud i prigodna svečanost povodom nastupajućih mubarek večeri Lejletul-berata i predramazanskog perioda upriličeni su danas u džamiji u Malešićima, a na kojoj su svojim prisustvom i obraćanjem brojne prisutne vjernike počastili i reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH mr. Husein ef. Kavazović sa svojim najbližim saradnicima. Ovaj mevlud i program upriličeni su u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Džemata Malešići.

Reis Kavazović je, između ostalog, u svom govoru podsjetio da je Božiji spas u zajednici-džematu. Ne može pojedinac preživjeti ukoliko nije u džematu. Vuk jede onu ovcu koja se odmetne od zajednice. Zajednica je za nas opstanak i egzistencija koju moramo izgrađivati, kako džamijsku, tako i mjesnu i našu općinu, kao i državu- sve su to izuzetno važne zajednice za nas. Kako je i Božiji poslanik rekao – naš spas je u zajednici”, naglasio je reis Kavazović.

Također je podcrtao da je muslimanska sloboda na našim prostorima kroz historiju često krvlju plaćana i stoga pored očuvanja novouspostavljenih džemata ne smijemo zaboraviti i prepustiti same sebi i malobrojne, ali  hrabre vjernike, koji su povratnici u prijeratna mjesta iz kojih su protjerani. Tako se ne smiju zaboraviti džamije u Banjoj Luci, Foči, Višegradu, Zvorniku itd.

42Zamjenik glavnog imama  MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo podsjetio je da su Malešići većinom naseljeni ljudima koji su protjerani iz prijeratnih sredina, te da su svoj dom pronašli u ovom lijepom mjestu pored rijeke Bosne, napomenuvši da je džamija izgrađena, na zadovoljstvo mještana, tek 2007. godine a do  tada je potrebe vjernika opsluživao imam iz džamije u Starom Ilijašu.

Sarajevski muftija prof.dr. Enes Ljevaković kazao je da je ovaj mevlud u Malešićima svojevrsno duhovno okrepljenje, podsjećanje na predstojeće mubarek dane Ramazana istakavši da su nam nedavni događaji i poplave znak za još veću solidarnost među ljudima, i da vjernici, posebno u iskušenjima, moraju disati jedni za druge. Prisutnim vjernicima obratio se i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić također podsjetivši  na važnost predstojećih mubarek dana i poslavši poruke važnosti dobročinstva i ustrajnosti u vjeri.

Pored brojnih vjernika i vjernica, u Malešićima su danas bili prisutni i načelnici općina Ilijaš i Kakanj Akif Fazlić i Nermin Mandra , te svi ilijaški imami. Mevlud, ilahije i kaside učili su članovi Hora MIZ Sarajevo.

(radioilijas.ba)