RAMAZANSKA POSJETA PROF. BENISA TOPALOVIĆA IZ MEDRESE “OSMAN EF. REDŽOVIĆ”

U subotu, petnaestog dana mubarek mjeseca Ramazana 1435. hidžretske godine, džemat u Starom Ilijašu je posjetio profesor Benis Topalović iz visočke medrese “Osman ef. Redžović”. Ovo je već postala tradicionalna posjeta nekog od profesora iz visočke medrese, koji svojim poučnim govorom počaste džematlije.

Profesor Topalović je u svom izlaganju poseban akcenat stavio na međuljudske odnose, naglasivši da u tom smislu moramo prvo krenuti od sebe, izgraditi svoju ličnost da bi stekli povjerenje kod drugih ljudi, i samim tim da bi i mi njima mogli vjerovati.

On je također savjetovao da iskoristimo mnoge blagodati mubarek mjeseca Ramazana i da poradimo na sebi, da sebi uzmemo u obavezu da ovog ramazana budemo bolji ljudi i vjernici, da više obavljamo propisane farzove, da volimo svoga brata muslimana i svoje komšije, da ne zavidimo i ne ogovaramo…

Za kraj je uvaženi profesor naglasio vrijednost davanja zekata kao neupitne obaveze za muslimane koja se spominje na više mjesta u Kur’anu, od toga na preko dvadeset mjesta zajedno sa namazom. Muhammed s.a.v.s. je često isticao značaj zekata, kao jednog od pet stubova islama, za muslimana kao pojedinca, a također ogroman značaj i za zajednicu, pozivajući između ostalog muslimane da osiguraju i uvećaju svoju imovinu davanjem zekata.

62