DŽEMAT STARI ILIJAŠ ORGANIZOVAO OMLADINSKI IFTAR ZA BLIZU 180 OSOBA

U subotu, osmog dana mubarek ramazana 1435. hidžretske godine, u džematu Stari Ilijaš je organizovan zajednički iftar za omladinu. U ljepoti zajedničkog druženja i iftara istinski je uživala omladina iz nekoliko džemata sa područja općine Ilijaš. Iftar je organizovan uz poseban trud i zalaganje džematskog imama, mr. Ahmeda ef. Purdića i njegovog kolege Sejida ef. Strike, uz finansijsku pomoć atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije, gospodina Abdulmajida Al-Ghaytha.

Također se zahvaljujemo i ostalim vrijednim donatorima, željnim zarađivanja nagrade koju Uzvišeni daruje onima koji priređuju iftar drugima, među kojima su: Svjetska asocijacija muslimaske omladine NEDWA, Crveni polumjesec Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Jamaković Amra, vlasnica radnje “Ema”.

Nakon zajedničkog iftara i akšam-namaza, prisutnoj omladini se obratio Senad Šehić, koji je održao predavanje na temu “Kur'an – knjiga za razumom obdarene” i u svom obraćanju također naglasio ljepotu zajedničkih druženja, iftara, zajedničkog odisanja u okrilju Allahove kuće.

Poslije njegovog izlaganja pristupilo se klanjanju teravih-namaza, nakon čega se omladini i ostalim džematlijama obratio uvaženi i ugledni alim dr. Zuhdija Hasanović, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, na predmetima Pristupi sunnetu, Razumijevanje hadisa i Tematski hadis. On je u svom obraćanju istakao zbog čega je ovaj mubarek mjesec tako odabran i tako pun Božijih blagodati.

Vrijedi još napomenuti da su ovu noć, izvodenjem prelijepih ilahija, uljepšali članovi hora Preporod iz Ilijaša, te članice hora Hannan, kojeg vode djevojke iz džemata Stari Ilijaš.

Uz doprinos koji su dali organizaciji iftara, mladi su poslali jasnu sliku da su željni okupljanja u Allahovoj kući, da su oni ti koji će u budućnosti pronositi svjetlo islama u ovom džematu, na ovim prostorima. Bila je ovo prelijepa ramazanska noć za omladinu, iz koje je proizašla poruka da se snaži jedinstvo muslimana i jača korijen islama među Bošnjacima naših prostora, zarad budućih generacija, koje će ako Bog da ispravno hoditi i stasavati u svome životu.

Atmosferu sa omladinskog iftara i druženja pogledajte u foto galeriji i video prilogu:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=NHtBx0H3UFE” width=”700” responsive=”no”]