PREDSTAVLJANJE NAJBOLJIH SVRŠENIKA MEKTEBA: MUSTAFA OMERHODŽIĆ

Mustafa Omerhodžić je rođen 23. januara 1999. godine u Sarajevu. Osnovnu školu do 6-tog razreda pohađao je u Lješevu u O.Š. “Đulistan”, a od 7. do 9. razreda u O.Š. “Hašim Spahić” u Ilijašu kao odličan učenik. U toku devetogodišnjeg školovanja pored mektebske nastave redovno je trenirao fudbal, te išao na kurseve engleskog i njemačkog jezika.

Metkebsku nastavu je pohađao jedanaest godina, počevši sa pet godina starosti. Obzirom da potiče iz vjerske porodice gdje se njeguju sve islamske vrijednosti, pa tako i obavezno mektebsko obrazovanje, Mustafa ističe da mu nije bilo teško prihvatiti i školske i mektebske obaveze i uspostaviti balans između njih.

“Moja porodica je elhamdulillah veoma religiozna, tako da je medresa bila jedan od najrealnijih izbora za moje srednje obrazovanje, kao i moj prvi izbor jer želim da svoj život usmjerim ka što boljem i kvalitetnijem vjerskom obrazovanju. Činjenica da je medresa jedna od visokocijenjenih obrazovnih institucija je razlog više zašto sam i upisao istu”, kaže Mustafa.

On ističe da mu je od posebnog značaja bila upravo mektebska pouka pri savladavanju gradiva u medresi, te da se vrlo rado sjeća mnogobrojnih mektebskih dogodovština, lijepih priča i savjeta.

Mustafa u medresi učestvuje u brojnim vannastavnim aktivnostima, član je debatnog kluba “Ad Factum”, a aktivno trenira i fudbal u F.K. “Bosna” u Sarajevu.

149

[su_spacer size=”1”]

Nakon završetka medrese, planira da nastavi sa školovanjem. “Poslije medrese planiram upisati fakultet i usavršiti svoje obrazovanje. Trenutno razmišljam o pravnom fakultetu, ali i o fakultetima negdje u inostranstvu gdje bi usavršio i neki od stranih jezika”, ističe Mustafa.

Mustafa kaže da mu nedostaje mekteb, mektebska druženja, muallim i sve aktivnosti koje je imao za vrijeme pohađanja mektebske nastave. Međutim, zbog obaveza u medresi nije u mogućnosti da često održava kontakt.

Za kraj je poslao poruku svim sadašnjim i budućim polaznicima mekteba. “Iskoristite priliku da naučite što više o našim islamskim vrijednostima i običajima, a one koji žele upisati medresu savjetujem da iskoriste mektebsku nastavu kako bi što spremniji upisali i ako Bog da završili medresu”, završio je Mustafa.