PREDSTAVLJANJE NAJBOLJIH SVRŠENIKA MEKTEBA: JAHJA BILINOVIĆ

Jahja Bilinović je rođen 9. jula 1998. godine u Sarajevu i jedan je od najboljih svršenika mektebske nastave u Starom Ilijašu. Nakon završenog mekteba upisao je medresu “Osman ef. Redžović” u Visokom i trenutno pohađa treći razred. Završio je Osnovnu školu “Hašim Spahić” u Ilijašu, gdje je išao na brojna takmičenja i bilježio zapažene rezultate, a posebno se isticao u znanju engleskog jezika.

Mektebsku nastavu pohađao je od drugog razreda Osnovne škole, pa sve do njenog završetka. U toku pohađanja mektebske nastave, u više navrata je učestvovao na takmičenjima iz Kur'ana.

Kako kaže, pohađanje mektebske nastave nije mu predstavljalo nikakav problem, iako je uvijek imao i dosta školskih obaveza. Ističe da je jako bitno kvalitetno rasporediti obaveze i onda se sve može stići na vrijeme: “Radnim danima sam učio za školu, a vikendom sam se posvećivao mektebskim obavezama.”

Jahja ističe da je medresa bila jedina opcija nakon završetka Osnovne škole i da je tu stekao mnogo novih prijatelja. “U medresi sam upoznao mnogo prijatelja, vršnjaka koji imaju slično razmišljanje kao ja, i sličnog su odgoja. Također, tu rade profesori koji su odgojeni u islamu, i svakodnevno nas motivišu na rad i disciplinu. U medresi imate priliku učiti dublje o vjeri. Mektebsko gradivo mi je puno pomoglo u savladavanju gradiva iz vjerskih predmeta u medresi, posebno fikha.”

Jahja dodaje da se vrlo često sjeća dobrih starih mektebskih dana, u kojima je osim učenja bilo puno zabave i sportskih aktivnosti.

Jahja trenutno u medresi pohađa kurs engleskog jezika, koji ga je privlačio još od Osnovne škole, a učestvovao je i na Acces Summer kampu. Također, priprema se za takmičenje iz kiraeta, koje će se uskoro održati u medresi.

Poslije medrese Jahja planira da nastavi sa školovanjem: “Volio bih upisati neki fakultet u stranoj zemlji, u Turskoj ili Arabiji, te da na taj način upoznam njihovu kulturu i život. Po završetku školovanja nadam se, kao i svi, da ću raditi za svoju vjeru i svoju zemlju onako kako nas uče još od mekteba.”

Za kraj je uputio i lijepu poruku svim sadašnjim i budućim polaznicima mekteba: “Poručio bi djeci da obavezno posjećuju mektebsku nastavu i budu redovni svakog vikenda, jer poslije kućnog odgoja mekteb je najvažnije mjesto za djecu.”

“Još jedna pozitivna strana mekteba su prijatelji, koje sam tu stekao i s kojima sam i do danas u kontaktu”, završio je Jahja.