POZIV NA UPIS DJECE U NOVU MEKTEBSKU GODINU!

Završetkom mjeseca augusta ljeto ulazi u svoj smiraj. Upravo ispraćamo proteklu hidžretsku godinu i ulazimo u novu 1441., ali pred nama je i početak nove mektebske i nove školske godine. Pred nama su dani u kojima će ako Bog da u punom kapacitetu oživjeti odgojno-obrazovne ustanove, naši mektebi i škole. Obnoviće se i inteziviratidruženja, te nastaviti tamo gdje se stalo u pogledu odgajanja, poučavanja, traženja znanja i usvajanja novih sadržaja i vještina. Dječija graja i radost ispuniće džamijska, odnosno mektebska i školska dvorišta, a radna atmosfera učionice.

Allah dž.š., u svojoj mudroj Knjizi kaže: “On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.” (El-Bekare; 269) Nova mektebska godina ako Bog da počinje u subotu, 7. septembra 2019. god.,/8. muharrema 1441. god. po H., kada će se vršiti upis polaznika u mekteb. Dakle, slijedećeg vikenda započinje nova 2019/20. mektebska godina. Otvoriće se vrata oko 1750 naših mekteba. Očekujemo da na nivou Bosne i Hercegovine mektebsku nastavu pohađa oko 85000 polaznika. Mektebska nastava će seizvoditi i realizovati prema dosadašnjem Nastavnom planu i programu mektebske nastave.

Poziv na upis djece u mekteb

Mekteb je osnov i temeljodgojno-obrazovnogprocesa Islamske zajednice kao i temelj Bosansko-hercegovačkog društva općenito.

Iskoristimo blagodat i mogućnost slanja djece u mekteb, upravo da bi se družila, učila i trošila vrijeme na koristan način. Neka nam djeca koriste blagodati interneta i savremenih tehnoloških dostignuća, ali za lakše učenje i usvajanje mektebskih i školskih sadržaja. Stoga, umjesto nepotrebnog gledanja u mobilni telefon i pregledanja raznih beskorisnih pa i štetnih stranica, usmjerimo našu djecu da zdravo odrastaju sa svojim vršnjacima i da se uče dobrim međuljudskim odnosima, putem lijepih lijepih riječi i lijepih primjera koje će naći u mektebu.

I prije nego završimo današnju hutbu sjetimo se riječi Božijeg Poslanika a.s., u kojima kaže: “Ko se uputi putem tražeći na njemu znanje, Allah će mu olakšati put u Džennet. Neće se sastati vjernici u Allahovoj kući, čitajući Allahovu Knjigu i međusobno je proučavajući, a da se neće na njih spustiti smirenost, prekriti  ih milost, okružit ih meleci i da ih Allah neće spomenuti melecima koji su kod Njega.”(Muslim)

Uz dovu Uzvišenom Allahu dž.š., da nas uputi na pravi put, da podari lijep odgoj, korisno znanje i mudrostpolaznicima mektebske nastave, čestitamo roditeljima, muallimima i polaznicima mekteba početak nove mektebske godine i nove školske godine. Molimo  Allaha, dž.š., da nam olakša put do odgoja i obrazovanja, te želimo uspješnu novu mektebsku i novu školsku godinu.

 

Preuzeto iz hutbe dr. Enesa Svrake, šefa odjela  za mektebsku nastavu i mlade