MEVLUDSKA SVEČANOST POVODOM NOVE 1441. HIDŽRETSKE GODINE

U Subotu, 31.08.2019. godine, u džamiji u Starom Ilijašu je upriličena mevludska svečanost povodom Nove 1441. hidžretske godine. U prepunoj džamiji predivan mevludski program izveli su imami našeg Medžlisa, hora Preporod Ilijaš, te mektebskog hora “Atfal”.

            Veoma nadahnuto predavanje protkano hidžranskim porukama je kazivao glavni imam MIZ Sarajevo doc.dr.hafiz Kenan-ef. Musić posebno istakavši važnost odabira dobrog društva, onog koje će nas voditi dobru i napretku.

            Amel-ef., imam džemata se zahvalio Džematskom odboru, Mreži mladih džemata, a posebno Aktivu žena koji su srčano dočekali sve goste.

            Džemat Stari Ilijaš je povratnički džemat i džemat koji od 1996. godine, uz obnavljanje svojih kuća konstantno radi na obnovi i izgradnji infrastrukture džemata. Projekti obnove džamije, mekteba, pratećih objekata sa abdesthanama, apartmana za mujezine, kotlovnice, abdesthane, imamske kuće, vakufskog mezarja su uspješno okončani, a u septembru počinju radovi na toplifikaciji džamije te fasaderski radovi koji će džamiju zaštiti od kondeza sa kojim ova džamija ima problem od njene izgradnje, do uštede energenata za zagrijavanje prostorija u zimskom dobu.

            Na mevludskoj svečanosti dodijeljene su i zahvalnice džematlijama koje su u proteklom periodu dale značajne novčane priloge ili na drugi način dali doprinos u razvoju džemata i izgradnji njegove infrastrukture. Zahvalnice su dodijeljene:

 1. gosp. Akif Fazlić – načelnik općine Ilijaš
 2. Općinsko vijeće općine Ilijaš,
 3. gosp. Mahir Dević,
 4. Tranzitexport d.o.o., vlasnik gospodin Dževad Halilović
 5. Pekara “Mia”, vlasnik gospodin Jasmin Hasanić
 6. Fazum Gradnja d.o.o., vlasnik gospodin Muamer Fazlić
 7. Kondisa doo,
 8. Narodna kuhinja Sarajevo – tetka Zilha
 9. Imtec doo, vlasnik gospodin Selmir Vrabac
 10. gosp. Halim Delibašić i hanuma Mubera
 11. hadžija Namir Ganić i hadži-hanuma Senida
 12. gospodin Abdullah Alobayian
 13. Standard Furniture Factory d.d. Sarajevo
 14. hadžija Mehmed Selimović (Za hadžiju Mehmeda se dodjeljuje zahvalnica kao dugogdišnjem mujezinu te za predan rad i posvećenost džematu)

Poslije mevludske svečanosti šerbetom, kahvom, slanim i slatkim jemecima koje su napravile naše čestite majke i sestre u haremu džamije počešćeni su svi musafiri koji su našu mevludsku radost svojim dolaskom uveličali.

Molimo Allaha, dž.š., da Nova 1441. hidžretska godina donese sreću, blagostanje i svako dobro svim ljudima svijeta. Amin!