GLASOVI MLADIH MUEZZINA PROLOMILI SE BOSNOM

Nakon što je prošle godine na području Medžlisa islamske zajednice Sarajevo pokrenut novi projekat afirmacije mladih muezzina, polaznika mektebske nastave, ove godine II takmičenje muezzina – „Bilal 2015“ okupilo je djecu iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Zenice, Doboja, Gornjeg Vakufa, Viteza, Tešnja, Novog Travnika, Jajca, Vareša, Žepča i Bugojna.

Nakon kvalifikacija održanih u Sarajevu, Zenici i Travniku, finalno takmičenje održano je u nedjelju, 18. januara 2015. godine, u Jordanskoj džamiji, džemat Grbavica I – Sarajevo.

Takmičenjem, koje se odvijalo u dvije kategorije, rukovodila je stručna komisija u sastavu: Muhamed ef. Velić (predsjednik), hfz. dr. Safet ef. Husejnović (član), Mujo ef. Cokoja (član), Salih ef. Meštrovac (član) i hfz. Hamza ef. Lavić (član).

U prvoj kategoriji, učenici od 1. do 6. razreda, takmičilo se 23 takmičara, a najuspješniji su bili:

  1. Lužić Rasim (Babići) Sakib ef. Grabus
  2. Hodžić Muradif (Lukavica Rijeka) Suad ef. Alihodžić
  3. Zulić Ferzudin (Grbavica 2) Hfz. Omer ef.Zulić.

Predstavnik našeg džemata na finalnom takmičenju bio je Mehmed Omerhodžić, koji je uspješno prošao kvalifikacije i na kraju zauzeo vrlo dobro osmo mjesto.

Među 25 učenika u starijoj kategoriji, od 7. do 9. razreda, titulu „Bilal 2015“ zadržao je prošlogodišnji pobjednik Tucaković Hamza (Šip) Miralem ef. Babajić. Drugo mjesto pripalo je Ibrahimagić Eldaru (Zapoda) Muamer ef. Čelenka, a treće Osmić Vedadu (Ensar džamija) Hfz. Mevludin ef. Dizdarević.

Svim takmičarima, a posebno pobjednicima, MIZ Sarajevo obezbijedio je nagrade koje je uručio glavni imam dr. Ferid ef. Dautović, koji je u svom obraćanju istakao da su mladi muezzini uzdanica Bošnjačkog ljubomornog čuvanja tradicionalnog načinja mujezinluka i načina izvršavanja namaza u džematu.