OVOGODIŠNJE HADŽIJE SE VRATILE U DOMOVINU

U nedjelju, 12. oktobra 2014. godine, na sarajevski aerodrom je stigla i posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz Bosne i Hercegovine. Ostale hadžije stigle su letovima u četvrtak i petak sa po dva leta, te jednim letom u subotu. Na hadžu je boravilo i nekoliko džematlija iz Starog Ilijaša, uključujući i imama mr. Ahmeda ef. Purdića.

Kada je riječ o organizaciji ovogodišnjeg odlaska na hadž, ona bila je na izuzetno visokom nivou. Prema riječima rukovodstva, ali i velikog broja hadžija koji već godinama odlaze na hadž u organizaciji Rijaseta, istakli su da je ovo bila dosada najuspješnija i najkvalitetnija organizacija:

“Od samog početka sve je funkcioniralo manje-više besprijekorno, i kada je riječ o prevozu i hotelima u kojima su bile smještene hadžije. Vodička ekipa je veoma dobro obavila svoj posao. Nismo imali gubljenja hadžija kao što se to znalo dešavati ranijih godina. Imali smo slučaj jedne hadžinice iz Mostara koja je bila povrijedila kuk, ali je hvala Allahu obavila sve hadžske obrede i vratila se hairli svojoj porodici. Kada je riječ o povratku, imali smo samo problem sa trećim avionom koji je imao malo duže kašnjenje od očekivanog te slučaj jednog hadžije kojem nisu stigli koferi. Sve u svemu možemo reći da je ovo bila jedna izuzetno uspješna organizacija odlaska na hadž,” kazao je za Rijasetov portal rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović Muderis.

Ove godine hadž je iz Bosne i Hercegovine obavilo 1411 hadžija, 1225 avionom, u organizaciji Ureda za hadž, te 186 kopnenim putem, u organizaciji turističke agencije Biss-Tours iz Zenice. Obzirom da su i ove godine u toku radovi na proširenju kapaciteta harema u Mekki zbog čega je bio i ograničen broj hadžija kako iz inostranstva tako i iz Saudijske Arabije, na hadžu je prema neslužbenim podacima bilo oko 2,7 miliona hadžija. Također vrijedi istaknuti da je zbog opasnosti od širenja ebole bio dodatno ograničen broj hadžija sa područja afričkog kontinenta.

120

[su_spacer size=”1”]

122

(rijaset.ba)