HUTBA: BUDITE IM PODRŠKA DA USTRAJU – DA NE ODUSTANU!

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Zahvalu Mu činimo na svim blagodatima kojima nas daruje i dovimo Mu da nas učini od onih koji će biti svjesni vrijednosti tih blagodati i koji će Mu na njima biti zahvalni.

Salavati i selami neka su Njegovom poslaniku i miljeniku, najboljem učitelju i odgajatelju, uzoru čovječanstva, Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici i uzoritim ashabima.

Braćo i sestre, sutra, 10. septembra naši mektebi otvaraju svoja vrata za našu čestitu i vrijednu djecu. Sutra se otvaraju vrata one ustanove koja svojim radom i djelovanjem stoji na raspolaganju našoj djeci, ali i njihovim roditeljima da im bude podrška u ispunjavanju emaneta prema ovoj velikoj Allahovoj, dž.š., blagodati.

U današnjoj hutbi ćemo se podsjetiti na nekoliko važnih stvari koje treba da zna svaki roditelj čije dijete će se upisati i pohađati mektebsku nastavu.

Mektebska nastava je dobrovoljna nastava. Ona podrazumjeva učenje o osnovama naše lijepe vjere. Kroz učenje 33 dini islamska šarta djeca će imati predstavu šta podrazumjeva vjerovanje, ali i na koji način se izvršavaju vjerski propisi.

U mektebu djeca uče sureta i dove, te različite vrste zikrova. Vrlo je bitno da djeca ovo nauče pravilno. Hvala Allahu na ovom planu danas su veliko olakšanje internet i mnogobrojne aplikacije gdje se djeci olakšava da slušanjem audio zapisa nauče pravilno učiti tekst na arapskom jeziku koji je njima nepoznat i nerazumljiv. Međutim, kod ovog učenja vrlo je bitna uloga muallima koji će djetetu pomoći kroz objašnjavanje određenih pravila, izgovora određenih glasova i koji će mu ukazati na greške koje se pojavljuju u toku učenja.

Kako djeca budu odrastala i napredovala kroz mektebsko gradivo tako će doći i do učenja sufare, a nakon toga i Kur'ana. Ponosni smo što u našem mektebu skoro da nema djeteta koje je četvrti razred, a da nije završilo sufaru i da nije počelo sa učenjem Kur'ana. Sva ta djeca svojim druženjem sa Kur'anom unose bereket u svoje kuće i čine ih posebnim. Muhammed, a.s., je rekao: “Zaista kuća u kojoj se uči Kur’an svijetli stanovnicima neba kao što zvijezde svijetle stanovnicima Zemlje.”

Naučiti pravilno učiti Kur'an je nemoguće bez učitelja. Hvala Allahu u svim našim mjestima, našim džematima imamo imame koji su sposobni da svakom našem djetetu koje dođe do ovog nivoa na najlakši mogući način omogući učenje sufare, a potom i Kur'ana Časnog.

Dvije su stvari bez kojih nema uspjeha u mektebu, kao što bez njih nema uspjeha ni u životu, to su redovnost i ustrajnost. Onoj djeci koja redovno pohađaju nastavu će svaka lekcija, svako slovo i svaki ajet biti detaljno objašnjeni i na taj način će im biti uveliko olakšano savladavanje mektebskog gradiva. Neke lekcije, neke sure i dove su teške. Ali ni jedna sura i ni jedna dova niti bilo koja lekcija nisu nešto što se ne može naučiti ako se bude ustrajno. Zato je ustrajnost nešto čime se treba okititi i učenik, ali i muallim, jer svako dijete je priča za sebe.

Dragi roditelji, dođite sa svojom djecom ovog vikenda u mekteb. Pokažite im na taj način koliko je važan mekteb. Bodrite ih u ovoj mektebskoj godini. Budite im podrška i budite neko ko će voditi računa o njihovoj redovnosti u mektebskoj nastavi. Prilagodite svoje obaveze i svoje porodične planove vikendom kako djeca ne bi izostajala sa nastave. Pratite njihov rad i napredak. Budite im podrška da ustraju – da ne odustanu!

Poseban apel upućujem roditeljima djece koja su uzrasta 7., 8. i 9. razreda. Ovo su djeca koja svojim roditeljima već govore kako su prerasla mekteb. Njima se ne ide, imaju mnogo obaveza i teško im je. To su njihova opravdanja. Tačno je da imaju obaveza i tačno je da im nije lahko. Olakšajte im tako što ćete ih poslati u mekteb. Olakšajte i sebi. Ako im u tom uzrastu popustite i kažete da ne moraju ići u mekteb, teško ćete više uspjeti da imate autoritet roditelja. Gubitkom tog autoriteta, ustvari najveći gubitnik su vaša djeca.

Molimo Allaha da nas pomogne da emanet roditeljstva ispunimo u Njegovom zadovljstvu. Da našu djecu izvedemo na selamet, da ih se ne zastidimo i da se oni nas ne zastide. Molimo Allaha da naša djeca budu naš ponos i ovog i budućeg svijeta. Amin.