LIJEPA RAMAZANSKA NOĆ NAGOVJEŠTAVA JOŠ BOLJA VREMENA ZA DŽEMAT STARI ILIJAŠ

Sedamnaesti dan dan Mubarek Ramazana posjetili smo najstariji džemat na području Ilijaša – Džemat Stari Ilijaš. Priča kaže da je davne 1900. godine hanuma – begovica darovala zemljište za izgradnju jedine džamije na području Ilijaša na putu prema Sarajevu.

Po samom dolasku u Egipatsku džamiju, zatekli smo imama Sejida ef. Striku kako drži predavanje omladini. Tišina i mir vladali su u unutrašnjosti džamije. Momci i djevojke pažljivo su slušali savjete imama Strike.

[su_spacer size=”0”]

Nakon predavanja, žurno i veselo krenulo se u pripremu iftara, koji je, kako nam je kazao imam iz Starog Ilijaša Ahmed ef. Purdić, za staroilijašku omladinu već drugu godinu pripremio ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Kraljevini Saudijske Arabije.

Uvjerili smo se i sami da ovi Mubarek dani izvlače samo najbolje iz čovjeka. Imam ef. Purdić obratio se našim slušateljima sa porukom: “Evo nalazimo se u drugoj trećini mjeseca ramazana. Trebamo se pripremati za treću da budemo u najboljoj formi.”

Topla i lijepa mubarek atmosfera vladala je, kako u džamiji tako i u njenom okruženju. Sve čari ovog svetog muslimanskog mjeseca Ramazana osjetile su se pred sami akšam i iftar. Vrijedne, mlade dame žurno su postavljale sofru za preko osamdeset mladih postača iz svih džemata sa područja Ilijaša. Osjećaj zajedništva i porodične atmosfere vladao je tokom iftara uz zanimljivu besjedu i ramazansku atmosferu.


[su_spacer size=”0”]

I tako, završi se iftar, a djevojke iz hora Hanah počeše se okupljati kako bi proučile nekoliko lijepih ilahija za potpuni doživljaj Mubarek Ramazana. Kažu iznenadan poziv da učestvuju u bajramskom programu na manifestaciji Ilijaški dani 2015, jako ih je obradovao, pa će u ovom preostalom periodu vrijedno raditi kako bi se što bolje predstavile ilijaškoj publici.

Esma Bešlija, jedna od osnivača hora Hanah (Drvo koje je proplakalo – priča iz časnog Ku'rana) pobliže je predstavila Hor. “Naš hor broji oko desetak članova, mada svake godine dolaze nam mlade djevojčice kao bi se učlanile. Naše aktivnosti uglavnom se svode na programe u džamiji i džematu, programe u džematu za vrijeme Mubarek noći. Nekoliko članova muzički su obrazovane, u budućnosti planiramo objaviti našu prvu ilahiju, ali ne žurimo nigdje, vrijeme je pred nama.”


[su_spacer size=”0”]

NOVA VREMENA ZA DŽEMAT STARI ILIJAŠ

Kao i većina vjerskih objekata i džamija u Starom Ilijašu na početku minulog rata 1992. godine bila je sravnjena sa zemljom. Egipatska vlada i egipatski narod pomogli su džematlijama da završe izgradnju objekta 2001. godine kada je i upriličeno svečano otvorenje. Tadašnji imam Omer Štulanović, efendija iz Velike Kladuše dao je veliki doprinos u vjerskoj pouci. Za vrijeme njegovog službovanja izašao je vjerski list Tedžvid koje i danas koristi Rijaset Islamske zajednice u BiH, kao i sam džemat u Starom Ilijašu.

Ova džamija bila je prva obnovljena džamija u Ilijašu, ali osim vjerskog objekta ništa drugo nije urađeno. Dolaskom sadašnjeg imama Mr. Ahmeda ef. Purdića krenulo se u izgradnju pratećih objekata. Prošle godine završen je jedan moderni i funkcionalni mektebski objekat sa dvije moderno opremljene učionice. Trenutno se radovi na predulazu privode kraju, kao i akcija izgradnje abdesthane uz koju će se nalaziti kotlovnica, kao i studio za blagajnika. Uređenje harema će malo sačekati zbog završetaka trenutnih radova.”


[su_spacer size=”0”]

Akcija prikupljanja donacija još uvijek traje. Muftija sarajevski, prof. dr. Enes Ljevaković, koji je u okviru svojih posjeta džematima posjetio i džemat u Starom Ilijašu uručio je zahvalnice donatorima zahvalivši im se na njihovom dobročinstvu.

Osim ramazanskih aktivnosti u džematu Stari Ilijaš, redovna su druženja i okupljanja omladine. Rezultat tog druženja su dva projekta. Prvi projekat je osnivanje hora Hanan, a drugi je web stranica gdje se objavljuju vijesti iz džemata, ali i edukativni sadržaji. Osim ovih projekata imam Ahmed ef. Purdić organizovao je i kurs arapskog jezika, koji smatra da se uvijek može uraditi puno stvari i da uvijek treba aktivnosti, ali je zadovoljan do sada urađenim.

Imam Purdić poručio je vjernicima da na najbolji način iskoriste posljednju i najvrijedniju trećinu Ramazana, za spas duša od Vatre i sticanje Vječne Božije Milosti. Na kraju možemo reći da za 700 džematlija u Starom Ilijašu dolaze nova još bolja vremena.

Piše: Elma Bečić | radioilijas.ba