HUTBA: ZNAKOVI ZDRAVOG SRCA

Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu; osim Njega drugog Boga nema. Neka su salavati i selami Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

Prošlog smo petka govorili o srcu kao tvrđavi koju valja dobro braniti kako bi se očuvala njegova čistoća, kako bi ono bilo zdravo.

Prilika je ovo da zavirimo u naša srca te da vidimo da li su  zdrava, da li je naše srce ona jaka i neprobojna tvrđava ili je možda bolesno i traži da ga liječimo. Da bismo to saznali valja nam osluhnuti svoje srce, valja vidjeti kakvi su njegovi otkucaji.

Zdravo srce je ono srce koje iskreno voli Uzvišenog Allaha. Svi mi kažemo da volimo Allaha, dž.š., međutim da li je ta ljubav iskrena i da li je to ona ljubav koja pokazuje da je naše srce zdravo postoje određeni pokazatelji na osnovu kojih to možemo saznati.

Kad se neko voli, kad nekog iskreno volite onda vam je taj ili to što volite uvijek na jeziku. Stalno o njemu govorite, razmišljate.

Prvi pokazatelj koji će ti reći da li iskreno voliš Allaha, dž.š., odnosno da li je tvoje srce zdravo je koliko spominješ, koliko u tvom govoru, na tvom jeziku, koliko u tvojim mislima ima Allaha, dž.š. Ako dan započinješ sa bismillah, ako svoj posao počinješ sa bismillah, ako svoje korake oplemeniš sa subhanellah, ako na Božije blagodati odgovaraš sa elhamdulillah, ako iskušenja podnosiš sa mašallah, ako svoje svakodnevne aktivnosti oplemenjuješ sa zikrullahom, ako zikrullah ima mjesto u tvom životu, budi siguran da jedan od glavnih pokazatelja zdravog srca se nalazi kod tebe.

Božiji poslanik Muhammed, a.s., upozorio je da srca hrđaju kao što gvožđe hrđa. Na pitanje kako se takvo srce liječi, odnosno šta skida tu hrđu, Poslanik, s.a.v.s., je odgovorio: Zikrullah – spominjanje Allaha dž.š. (Nesai)

Često činjenje tevbe je također pokazatelj da su nam srca zdrava. Naime, čovjek je griješno biće; nema insana koji je bezgriješan. Onaj koji Allaha, dž.š., voli i čije je srce zdravo je svjestan da svakodnevno čini grijehe, da pravi propuste, on sam sebe kritikuje i kod sebe pronalazi mahane za koje od Allaha, dž.š., traži oprosta. Da su kod takvih zdrava srca i da oni iskreno vole Allaha, dž.š., govori i kur'anski ajet gdje Uzvišeni kaže: “Zaista Allah voli one koji se često kaju i koji se mnogo čiste.” (El-Bekare; 222.)

Preporuka je da bi očuvali zdravlje svoga srca da ne gledamo i ne tražimo tuđe mahane, već da se zabavimo sobom i svojim mahanam te da se popravljamo. Ibadeti su posebna prilika da se srce koje voli svoga Stvoritelja sa njim zbliži, ibadeti su naša veza sa Allahom, dž.š.

Zato, onaj koji iskreno voli Allaha, dž.š., jedva čeka da stane na namaz, jedva čeka da dođe ramazan, voli kad može udijeliti sadaku, životna mu je želja da obavi hadždž. Zna onaj koji voli Allaha, dž.š., da su ovo djela koja mu donose blizinu sa Voljenim, zato mu to ne pričinjava poteškoću, zamor i nikada mu takva djela ne mogu dosaditi.

Zdravo srce, srce koje voli Allaha, dž.š., biva i tužno. Tužno je takvo srce kad se sjeti koliko je vremena protraćilo, koliko je vremena u dangubi provelo, koliko je vremena bilo daleko od Voljenog. Zato, jedan od bitnih pokazatelja zdravog srca kod tebe i kod mene je da li žalimo za danima i noćima, za prilikama koje su nam se nudile da uradimo dobro, da uradimo ono sa čim je zadovoljan naš Stvoritelj a nismo to tad učinili.

Ove četiri stvari su najbitniji pokazatelji zdravog srca.

Dragi brate, ako je na tvom jeziku često Allah, dž.š., znaj da ti je srce zdravo; ako su tvoje mahane a ne mahane drugih pred tvojim očima i ako se kaješ zbog njih, znaj da ti je srce zdravo; ako se raduješ ibadetima i ako u njima osjećaš slast, znaj da ti je srce zdravo; ako si tužan zbog propuštenih prilika za činjenje dobra, znaj da ti je srce zdravo.

Molimo Allaha, dž.š., da naša srca budu ispunjenja ljubavlju prema Njemu da budu ona koja će zaslužiti Njegovo zadovoljstvo. AMIN!

Piše: Amel ef. Muminović / Stari Ilijaš,  03.03.2017. godine