HUTBA: “RECI: VJERUJEM U ALLAHA, A ZATIM USTRAJ U TOME!”

Hvala i zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom, Milostivom, Samilosnom. Molimo Te Gospodaru naš, učini da budemo od onih koji su Ti zahvalni i koji su svjesni Tvojih blagodati. Ne dozvoli da vrijednost Tvojih blagodati spoznamo kada ih izgubimo.

Salevate donosimo i selame šaljemo najodabranijem od svih Allahovih stvorenja, pečatu vjerovjesništva, Allahovom miljeniku, Muhammedu, s.a.v.s. Molimo Te Gospodaru, da mu podariš obećano mjesto u Džennetu, a nas počastiš njegovim društvom. Amin.

Sufjan b. Abdullah es-Seqafi je upitao Allahova Poslanika: Allahov poslaniče, reci mi nešto o islamu poslije čega se više neću morati obraćati drugima? Odgovorio je (Poslanik, a.s.): „Reci: Vjerujem u Allaha, a zatim ustraj u tome.“ (Muslim)

Braćo draga, koliko smo samo stranica o islamu pročitali, koliko smo samo predavanja poslušali!? Zapitajmo se, jesmo li nakon svih tih pročitanih stranica i preslušanih predavanja došli do stepena da kažemo: daj mi jednu rečenicu, daj mi jednu poruku o islamu koja će mi biti dovoljna da više nikada nikoga ne pitam o islamu, da smirim svoju savjest i da kažem sebi: da, to je islam, takav sam musliman.

Sufjan b. Abdullah es-Seqafi dobija odgovor: Islam je da kažeš vjerujem u Allaha i da na tome istraješ.

Dvije stvari su u ovoj kratkoj poruci bitne da objasnimo:

1.Vjera u Allaha. Arapska osnova iz koje je izvedena riječ vjera amene, ima više značenja, a jedno od njih je povjeriti se.

Povjeriti se – kome? Allahu, braćo i sestre.

To znači da si sebe, svoj život, svoje misli, svoja stanja, svoja djela, svoju porodicu povjerio Allahu. To znači da u Njega imaš puno povjerenje, čak do te mjere da sve svoje tajne, žudnje, želje, planove povjeravaš Njemu. To znači da kada Ti je lijepo si zahvalan, a kada ti je teško da si strpljiv, jer znaš da je On taj koji te neće na cjedilu ostaviti, koji te neće prepustiti tvojim brigama problemima a da ti izlaz iz njih neće dati.

2. Druga bitna poruka koju nam šalje ovaj kratki hadis jeste da nakon što smo riječju iskazali svoju vjeru, da nakon što smo se povjerili Uzvišenom na tome istrajemo. A istrajavanje podrazumjeva da je to proces koji traje. Vjera je proces čišćenja i temeljite preobrazbe koja ne počinje i ne završava sa jednom riječju, jednim djelom, već proces koji traje onoliko koliko traje naš dunjalučki život. Zato, kada se isitnski povjeriš svome Gospodaru da si od onih koji žele da budu vjernici, imaj na umu da tada pa do kraja tvoga života počinje  proces dokazivanja šehadeta.

Usljed različitih životnih utjecaja, iskušenja – obećanje, povjerenje koje smo kroz šehadet dali svome Gospodaru je stalno na preispitivanju i dovodi čovjeka u situaciju da se udalji od Gospodara. Oni koji se udalje od gospodara znači da žive rastrojenim životom koji se ogleda u tome da jedno misle, drugo govore a treće rade. Samo kada budemo postigli harmoniju između onoga što mislimo, govorimo i radimo, samo tada ćemo osjetiti svu ljepotu šehadeta kojeg u srcu nosimo i snagu koje nam povjerenje u Allaha daje.

Braćo i sestre, istinski se okrenimo Gospodaru. Ne kalkulišimo nego Mu se predajmo cijelim svojim bićem.

Gospodaru, Ti koji okrećeš srca, učvrsti naša srca u Svojoj vjeri! Amin! 

Džamija Stari Ilijaš; 12.06.2020. godine

Hatib: Amel-ef. Muminović