HUTBA: POMOZIMO SEBI!

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Osim Njega drugog Boga nema. Njegovo je sve što je na nebesima i na zemlji. On sve stvara, uzdržava i rastvara. U Kur'anu je kazao: Allah ne mijenja ono na čemu jedan narod jeste, sve dok taj narod ne izmijeni sebe! (Er-R'ad; 13. – prijevod Karić)

Donosimo salavate i šaljemo selame posljednjem Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., onom koji je najavio: ”Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu.” A ashabi upitaše: “Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?” Poslanik ﷺ odgovori: “Ne, u to vrijeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će isčupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehn”. Rekoše: ”A šta je to vehn, o Allahov poslaniče?” Reče: “Ljubav prema dunjaluku i strah od smrti!”.

Braćo i sestre, posljednjeih nekoliko dana gledamo strašne stvari koje se dešavaju na tlu Palestine. Hiljade nevinih ljudi je izgubilo svoje živote, ranjeno i protjerano. Naša braća i sestre, ostaju bez svojih najmilijih, ostaju bez svojih domova i domovine. Naravno, ovo se ne dešava samo posljednjih nekoliko dana. Ovo se dešava već desetljećima. U slučaju Palestine i palestinskog naroda vidimo svu licemjernost Zapada, istog onog Zapada u kojeg i mi upiremo oči i očekujemo da srede naše stanje, da našu državu učine funkcionalnom i sigurnom. U slučaju Palestine vidimo i svu slabost islamskog svijeta i svih onih vođa, predsjednika, emira i kraljeva koji u svojim palačama sjede poput malih miševa. Znaju oni pokazati svoju silu nad nedužnim svojim narodom, ali svi su oni miševi koji kolo vode dok nema mačke.

Kada je vladar Antiohije Raynald napao i opljačkao jednu muslimansku karavanu sa hodočasnicima i na taj način prekršio primirje koje je bilo između muslimana i križara Salahuddin El-Ejjubi je sa 30.000 vojnika krenuo u pohod i za svega nekoliko mjeseci 1187 godine oslobodio više gradova na području Palestine, među kojima i sami Jerusalem. Ko je bio taj Salahuddin?

Ṣalāhuddīn El-Ejjūbī ostao je jedna od najistaknutijih ličnosti u povijesti islama. Bio je pokrovitelj nauke, štitio je i podržavao islamske učenjake.

Ez-Zehebī u djelu Siyar a’lām an-nubelā’ spominje da je El-Muveffeq ‘Abdul-Laṭīf rekao: „Otišao sam kod Ṣalāhuddīna dok je bio u Jerusalemu i vidio sam kralja koji je plijenio oči divljenjem a srca ljubavlju, bilo da su bili blizu ili daleko. Prvu noć koju sam proveo sa njim našao sam da je njegov skup okupljen sa učenjacima koji su bili preokupljeni znanjem. Slušao bi ih pažljivo i učestvovao u njihovim raspravama.

Današnji muslimanski vladari, ali i većina muslimana na važnim pozicijama oko sebe okuplja „klimoglavce“ one koji će se diviti njihovoj kratkoj pameti i okivati ih u zvijezde nebi li kakav šićar ušićarili. One uspješne, od kojih mogu učiti, koji ih mogu posavjetovati se doživljava kao neprijatelje koje treba držati podalje. Entuzijastima koji dolaze sa idejama i projektima treba krila sasjeći jer, po njihovom mišljenju, su opasna konkurencija koja ih može koštati vlastitog položaja.

Braćo i sestre, vjerujem da se većina pita kako pomoći palestinskom narodu? Najbolje ćemo im pomoći ako pomognemo sebi tako što ćemo odgajati one kćeri i sinove koji će dignute glave koračati ovom zemljom, koji će biti najbolji u onome što rade i neće se zadovoljavati da su prosječni učenici, studenti, radnici. Na nama je da odgajamo one kćeri i sinove koji neće biti ulizice i koji neće dozvoliti da ih ijedna pozicija, radno mjesto učini da postanu klimoglavci. Tek tada ćemo moći očekivati da budemo važan faktor i da nas drugi cijene. Tek tada ćemo moći ispuniti i svoju misiju, a to je da svako uživa svoje pravo i da pravda bude svakome ista.

Allahu naš, molimo Te pomozi našu braću i sestre ma gdje bili i živjeli, a posebno svoju pomoć daj onima u Gazi. Daj nam da budemo od onih koji će pouku uzimati i koji će, uz Tvoju pomoć, svoje stanje popravljati. Amin