HUTBA: OBOGATIMO PREDRAMAZANSKE DANE DOVAMA I ZIKROM

Obogatimo predramazankse dane dovama i zikrom

LA ILAHE ILLELLAH

                Hvala i zahvala pripadaju Allahu Uzvišenom, Onom Koji nas daruje mnogobrojnim blagodatima za koje Ga molimo da ih budemo svjesni i na njima Mu zahvalni.

            Salavat i selam neka je pečatu vjerovjesnika, Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, s.a.v.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

            Draga braćo, danas je 07. ša'ban. Do Ramazana nam je ostalo još nešto više od 20 dana, a ako izuzmemo današnju, ostale su nam još tri džume. Mubarek gost samo što nije pokucao na naša vrata. Da bismo ga dostojanstveno dočekali, ovo je krajnja prilika da krenemo sa pripremama. U te pripreme podrazumjeva se i to da mjesec ša'ban ne zapostavimo. Resulullah, s.a.v.s., je kazao da je ovo mjesec u kojem se naša djela uzdižu Gospodaru, te da je ovo mjesec u kojem se propisuje edžel za narednu godinu.

            Poslanik, a.s., nas je podučio: “Dova je oružje vjernika”, a koliko je snažno to oružje najbolje opisuju njegove riječi gdje kaže da zbog dove Uzvišeni može promijeniti našu sudbinu.

            Mnogostruke su koristi dove, a podsjetićemo se na riječi Allahova Poslanika, a.s., koji je rekao: “Kad rob uputi dovu, doprijet će do jedne od tri stvari: ili će mu grijeh biti oprošten, ili će mu dova biti ubrzo primljena, ili će odgovor na nju dobiti na ahiretu.”

            U ovim predramazanskim hutbama ćemo se osvrnuti na neke od dova i zikrova kojima bismo dane do ramazana trebali obogatiti njihovim učenjem. Na taj način, bićemo u prilici i da dopremo do jedne od tri spomenute koristi koje smo čuli iz hadisa Allahova Poslanika, a.s.

            Dove i zikrovi sa kojima možemo obogatiti naše predramzanske dane pronaći ćemo u Kur'anu – Allahovoj, dž.š., knjizi i Hadisu – Poslanikovom, s.a.v.s. govoru.

            Kada progledamo Posalnikove, a.s., dove, a posebno kada se osvrnemo na Kur'anske dove, onda ćemo vidjeti da su one vrlo kratke, ali izuzetno sadržajne i krajnje konkretne. Ovo ne znači da Allah, dž.š., ne voli da Ga se moli i da se molbama Njemu može dojaditi, ali nam poruka iz ovoga je da se za dovu valja pripremiti, o onome što dovimo dobro promisliti, i na vrlo precizan način to iskazati. Da Allahu, dž.š., naše dove i naše veličanje Njega neće dojaditi, najbolje nam opisuju riječi Njegova Miljenika, s.a.v.s., koji je rekao: “Ummete moj! Molite od Uzvišenog Allaha sve što vam treba, što hoćete i čemu težite! Upućujte Gospodaru dovu čak i za puknutu svezicu na obući!”

            Svako od nas ima svoje želje, svoje potrebe. Milost Gospodara je da bez bilo kakvog posrednika, obraćajući se Njemu i u bilo koje doba dana ili noći, svoje potrebe i želje možemo Mu iskazati.

            U današnjoj hutbi ću nas podsjetit na jedan vrlo kratak zikr, kratku rečenicu, ali rečenicu koja je Allahova, dž.š., najveća blagodat kojom su ljudi darovani. Ta rečenica će na ahiretu biti poput onog što nam je voda na dunjaluku. Nešto bez čega nema života.

            Allahov Poslanik, a.s., je ovu rečenicu opisao kao najbolji način veličanja Allaha Uzvišenog rekavši: “Najbolji zikr je izgovaranje riječi la ilehe illellah.”

            Riječi la ilahe illellah su ključ od Dženneta, a Allahov Poslanik, a.s., kaže: La ilahe illallah su riječi koje ne ostavljaju grijeha a da ga ne obrišu, i nema boljeg djela od njih!“

            Ove riječi su tako snažne i važne, da između njih i Uzvišenog Allaha ne postoji zastor. Allahov Posalnik, a.s., je rekao: „Kada bi Nebesa i Zemlja, sa svim što je između njih bili gvožđe, a čovjek kaže La ilahe illallah – probile bi svo to gvožđe sve dok ne bi doprle do Allaha, dž.š.!“

            Draga braćo, vjernici u Allaha dž.š., robovi koji imamo potrebu da naše dove i molbe stignu do Uzvišenog Allaha, izgovarajmo u ovim danima što više la ilahe illellah. To će umiriti naša srca, otvoriti vrata našim dovama, zatvoriti vrata Džehennema, a otvoriti svih osam vrata Dženneta. Ovu rečenicu možeš izgovarati dok šetaš, dok se voziš, dok radiš, dok zamišljen šutiš i hudiš nad svojim brigama, ali njima uljepšaj i svaki trenutak radosti.

            Molimo Te, Gospodaru, da naše la ilahe illellah potekne iz naših srca, da nam bude zastor od Džehennema, a ključ kojim ćemo otključati vrata Dženneta. Amin

 

Džemat Stari Ilijaš; 12.04.2019. godine

Hutbu održao: Amel ef. Muminović