HUTBA: ZNANJE JE NAJBOLJI IZBOR!

Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu, Onome koji je u Svojoj Časnoj Knjizi rekao: “Allah će na visoke stepene uzdignuti one među vama koji vjeruju i kojima je dato znanje!” (Mudžadele; 11.)

Salavati i selami neka su najodabranijem, Allahovom dž.š. miljeniku, Muhammedu, s.a.v.s., koji je pohvalio svakog putnika koji krene putem traženja nauke riječima:

“Ko ide putem nauke, Allah će mu olakšati put u Džennet. Meleki pružaju svoja krila tragaocu za znanjem zadovoljni onim što on radi. Za oprost grijeha učenom čovjeku mole nebeski stanovnici i zemljani, čak i ribe u vodi. Učen od pobožnog je bolji toliko koliko je mjesec sjajniji od zvijezda. Učenjaci su nasljednici Božijih poslanika, jer poslanici u svojoj zaostavštini nisu ostavljali imetak nego nauku. Ko odabere nauku, odabrao je ono najbolje. (Ebu Davud, Tirmizi)

Evo nas pred mjesecom sjetve, pred septembrom, mjesecom u kojem će naša djeca zauzeti svoje školske klupe. Pred njih će se iznijeti najljepši sahani, jer znanje je najljepša sofra, najveće dobro kojim se mlad čovjek može okititi. Jedno od pitanja koje svakog od nas očekuje je u šta, kako si svoju mladost proveo? Na osnovu spomenutog hadisa u kojem Poslanik, a.s., nas bodri na putu traženja znanja, blago se onom čiji odgovor na ovo pitanje bude: mladost svoju proveo sam školujući se, čitajući, učeći, pohađajući različite kurseve, družeći se sa onima od kojih sam nešto korisno mogao čuti, naučiti.

Mnogo puta smo čuli riječi IKRE, mnogo puta smo slušali da je prva objava, a ujedno i prva naredba bila UČI. Ovoj Allahovoj, dž.š., naredbi se odazivaju naši đaci, studenti, ali i svako od nas ko želi, jer krenuti putem nauke nikada nije kasno i na ovom putu, a s obzirom na počasti koje se kod Uzvišenog postižu, trebao bi biti svaki musliman i svaka muslimanka do posljednjeg svog daha. Nažalost, kada pogledamo stanje Ummeta danas, možemo da konstatujemo da nam ova prva Božija riječ i nije u vrhu prioriteta. Dosta je onih muslimana koji čitaju samo kada moraju, dosta je naše djece koja lektire traže na internetu u što kraćoj verziji, navikli smo ih kroz naše poklone da se više obraduju kineskoj igrački koja se raspadne za par sati nego li slikovnici, knjizi…

Škola je evo stigla, uz nju nam dolazi i mekteb. Naredne subote, 08.09.2018. godine će biti prvi, upisni mektebski dan. Od izuzetnog je značaja da naša djeca uz izučavanje svoje lijepe vjere kroz vjeronauku u školi, to znanje praktično dožive u mektebu, da se susretnu sa džamijskim prostorom, da se druže sa Allahovom, dž.š., Časnom Knjigom.

Izuzetno stimulirajući hadis Allahova Poslanik, a.s., zbog kojeg bi mekteb trebao od nas kao roditelja biti prepoznat kao velika blagodat koju možemo podariti našoj djeci poručuje: “Ko ode u džamiju ne želeći ništa drugo osim da nauči neko dobro ili da druge poduči, ima nagradu kao onaj ko je u potpunosti obavio hadždž.” (Taberani), tj. sve one časti, vrijednosti i nagrade koje hadžija kao Allahov, dž.š., gost dobija i nosi sa sobom sa hadždžda, naša djeca imaju priliku da ponesu svakog vikenda.

Mnogo je izazova pred nama kao roditeljima i našom djecom, ali ni jedan od njih ne bi smio biti ispred mektebskog. Lijepo je da naša djeca treniraju i da se uključuju u različite sekcije, da pohađaju različite kurseve. Neki će reći da su djeca preopterećena, pa, nažalost, prvo što im bude jeste da ih rasterete od mekteba.

Uz školsko obrazovanje koje je za dunjaluk, mekteb je obrazovanje za ahiret, za našu vječnost. A znamo da musliman ni jedno od ovo dvoje ne zapostavlja, on radi za dunjaluk kao da će na njemu vječno ostati, a za ahiret kao da će sutra u njemu osvanuti. Za uspjeh i na dunjaluku i ahiretu znanje je najbolji izbor!

Molimo Uzvišenog da đacima ali i njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima podari svaki hajr u novoj školskoj godini, a našim mekteblijama i njihovim muallimima u novoj mektebskoj godini.

Molimo Allaha, dž.š., da naša djeca budu naš ponos i na ovom i na budućem svijetu. Amin!

 

Stari Ilijaš; 31.08.2018.

Hutbu održao: Amel ef. Muminović