ZAPIS O JEDNOM PRELIJEPOM RAMAZANU

Ramazan je mjesec kojeg vjernici i vjernice s velikom radošću iščekuju, posebnom pažnjom provode i tužnim srcem rastaju od njega. Ovogodišnji ramazan u našem džematu je bio u znaku ove prve rečenice. Ramazan je veoma brzo prošao, jedan je od onih koje smo vrlo lahko ispostili, i kao tren je došla posljednja teravija. U želji da lijepe utiske na ovogodišnji ramazan nosimo sa sobom i nakon njega i da njegovu ljepotu osjećamo još dugo pišemo ovaj tekst.

PRIPREME ZA RAMAZAN

Naše prirpeme za doček mubarek gosta su počele sa našim najmlađim, sa našom mektebskom dječicom sa kojom smo uz izuzetno liepo druženje očistili našu džamiju, džamijski harem, mezarje, ulicu oko mezarja do škole. Komšiluk naše džamije je dao lijepu ideju, da se urede i ostrva uz glavnu cestu a koja su prva slika naše džamije. Džamijski komšiluk zajedno sa Džematskim odborom je očistio, pripremio i u ova dva ostrva zasadio cijeće koje danas šalje lijepu sliku o našoj džamiji ali i čitavom džematu.

Posebna čar ovog ramazana je i ramazanski top koji nas je svakog iftara radovao nagradio koju očekujemo za ispošten dan. Naši najmlađi, uz veliki broj roditelja i građana naše općine su prvu ramazansku noć dočekali na brdu Karašnica gdje smo uz pucanj ramazanskog topa te puštanje lampiona od strane Mreže mladih Ilijaš dočekali mubarek gosta.

RAMAZAN I NAJMLAĐI

Mladi su budućnost svakog društva, pa tako i našeg džemata. Stoga smo posebnu pažnju posvetili djeci i omladini našeg džemata. Za njih smo organizirali iftare, druženja, a posebna je radost bila što su djeca učestvovala u našim mukabelama, dolazeći  zajedno sa svojim roditeljima posebno u danima vikenda. Od ovog ramazana djeca su dobila i svoj SLATKI KUTAK za kojeg smo se svi složili da će isti krasiti našu džamiju i nakon ramazana. Preko dvijestotine djece i mladih u toku ramazana je na nekoliko navrata iftarilo u našeoj džamiji, a ovom prilikom zahvaljujemo našim džematlijama koji su finansirali ove iftare. Zahvaljuemo i aktivistima Mreže Mladih našeg ali i drugih džemata sa područja naše općine na učestvovanju i pomoći pri realizaciji ramazanskih kativnosti.

RAMAZANSKE POSJETE NAŠEM DŽEMATU

U toku ramazana bila nam je čast biti domaćin i gostima koji su dolazili iz mnogih džemata posjećujući našu džamiju. Posebna radost bili su naši predavači glavni imam MIZ Sarajevo hfz. doc. dr. Kenan Musić, mr. Meho Šljivo, profesorica Muvedeta Halilović, ali i hfz. Abdulaziz Drkić te hfz. Hamza Lavić za kojima je bilo posebno iskustvo klanjati teravih-namaz.

Čast nam je bila ugostiti i polaznike Škole hifza MIZ Sarajevo koja radi i djeluje na području naše općine a koju vodi muallima Mejrima Valjevac. Ova djeca, budući hafizi, izazvala su posebne emocije kod svih prisutnih i molimo Allaha, dž.š. da budu naš ponos na oba svijeta. Amin

RAMAZAN I AKTIV ŽENA

Cvijeće našeg džemata su u toku ramazana bile naše majke, supruge, kćeri. Mnogobrojne su aktivnosti koje su one inicirale, organizirale i sprovele u djelo. Ženska mukabela, nekoliko iftara, predavanja i druženja svake subote sa našim muallimama.

Posebna radost je bila što njihova predramazanska akcija prikupljanja sredstava za izgradnju bunara u Africi je urodila plodom baš u ovom mubarek mjesecu, tako da naša braća i sestre u dalekoj Africi, sebebom i zalaganjem Aktiva žena našeg džemata je dobilo pitku vodu.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim našim aktivisticama, a aposebno muallimama Emini Muminović i Nasihi Gazi.

TRAGANJE ZA LEJLETU-L-KADROM

Posljednja trećina mjeseca ramazana je bila usmjerena u traganju za kaderskim blagodatima. Svaku neparnu noć smo klanjali Noćni namaz uz zikr i dove Allahu Uzvišenom. Pimjetno je da našem narodu treba ovih duhovnih noći, duhovne hrane, da za njom vapimo. Stoga, ćemo i pored ramazana, svakog četvrtka imati ovakve noći u vidu našeg zajedničkog zikr i dova.

Zahvaljuemo Jahji ef. i Muhamedu Bilinović koji su uz našeg imama predvodili Noćni namaz.

BAJRAM, DAN ŠEHIDA

Prepuna džamija i džamijski harem te prelijep hal duša označio je dolazak Bajrama. Nadajući se nagradi i milosti našeg Gospodara u prvom bajramskom jutru smo se radovali, a naša radost, molimo Gospodara Svjetova, da bude upotpunjena pri susretu s Njim.

Tarik ef. Omerhodžić, Mustafa ef. Omerhodžić, Mehmed Omerhodžić te Salkić Emir predivnim glasovima su učinili da u ovom bajramskom jutru naša srca zatrepere pred porukama ilahija koje su učili. Allah da ih nagradi.

Drugi dan Bajrama proveli smo sa našim šehidima i njihovim porodicama. Obišli smo naše šehitluke, proučili Ja-sine, te uzeli pouke iz njhove žrtve. Molimo Allaha da se smiluje našim šehidima, primi njihov šehadet a porodicama podari sabur. Amin

I NA KRAJU…

Pobrojano su samo neke od ovogodišnjih aktivnosti koje su krasile mubarek mjesec u našem džematu.

Koristimo priliku da se svima koji su doprinjeli ramazanskoj ljepoti u nšem džematu zahvalimo. Posebnu zahvalnost za organiaciju i pomoć pri realizaciji ramazanskih aktivnosti iskazujemo članovima Džematskog odbora našeg džemata.

A za nesebičnu podršku i hizmet našim džematlijama posebno se zahvaljujemo h. Sediku Derviševiću (muteveliji) te h. Seadu Čehi (blagajniku).

Allaha Uzvišnog molimo da primi naše ibadete i da bude zadovoljan nama. Amin