HUTBA: LJUBAV PREMA DOMOVINI JE OD IMANA

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Hvala Mu na svim blagodatima kojima nas daruje. Hvala Mu na blagodati Domovine u kojoj vjeru svoju slobodno ispovjedamo.

Neka su salavati i selami Allahovom Poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, ashabima i šehidima Ummeta. Neka Allah, dž.š., bude zadovoljan i svim Svojim fadiletima obraduje naše hrabre gazije, a našim šehidima primi njihov šehadet. Amin

Braćo i sestre, prošlog petka smo obilježili Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Uz 01. mart – Dan nezavisnosti, ovo je jedan od najznačajnijih datuma za našu Domovinu i nas. Ovo je prilika kada se trebamo podsjetiti na to šta je to država? Na ovo pitanje lijepo je odgovorio muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević prije godinu dana na svojoj hutbi održanoj u Tesliću gdje je rekao: „Država je ono što drži stvari na okupu, što garantuje kontinuitet i trajanje. Institucije osiguravaju trajnost, a država je institucija svih institucija.

Država je naše zajedničko dioničko društvo u koje ulažemo dio sebe i vlastitih resursa… Zato danas možemo reći da, unatoč svim kušnjama, imamo svijetlu perspektivu, jer imamo svoju državu, pasoš i simbole, imamo vojsku, policiju i svoj obrazovni sistem. Imamo slobodu da živimo svoju vjeru u svojoj zemlji. To je vrijednost koju moramo pod svaku cijenu čuvati i sačuvati.

Nije ovo najbolja država na svijetu. Nije ni najgora. Ona najviše liči nama i izraz je mnogih historijskih i geopolitičkih okolnosti. Koliko dušmana ima oko nas, i koliko slabosti u nama samima, dobro je da je uopće nastala i opstala. Ne možemo je porediti sa državama koje stotinu godinu nisu ratovale i koje nemaju komšije kakve mi imamo. Poredimo je sa Bosnom i Hercegovinom kakva je bila, pa ćete vidjeti da svakim danom stvari idu nabolje.“

Braćo i sestre, svima nam je dobro poznat insert iz života Allahova poslanika, a.s., kada napušta voljenu Mekku i kada se okreće svom voljenom gradu i kaže: Da me iz tebe ne istjeruju, nikada te ne bih napustio. Nažalost, mnogi od nas su u toku agresije morali napustiti svoje voljene mahale, sela i gradove. Na još veću žalost, mnoga naša braća i sestre  su i danas razasuti po bijelom svijetu. Ovo je prilika da pozovemo sve one koji mogu i moraju uraditi više da naša država bude funkcionalna i bolje mjesto za život daju svoj maksimum da ispune emanet koji su na sebe preuzeli.

Govoreći o državi, o domovini, podsjetimo se i na hadis Allahova Poslanika, a.s., u kojem je kazao: „Ljubav prema domovini je od imana – od vjere.“

Od znakova našeg imana je koliko volimo svoju domovinu. Ljubav prema svojoj domovini ćemo pokazati sviješću i o onoj domovini kojoj svaki čovjek bez obzira na porijeklo, boju kože i mjesto rođenja će se vratiti. To je ona domovina iz koje potiču sve naše duše i u kojoj su sve one prihvatile Uzvišenog Boga za svoga Gospodara. Ovo nam je bitno u kontekstu Dana državnosti, jer svijest o povratku u ovu domovinu svakog čovjeka čini boljim i odgovornim članom zajednice u kojoj živi dunjalučki život.  Svijest o povratku svome Gospodaru i životu u našoj Iskonskoj domovini učiniće da emanete koje svi kao članovi zajenice imamo odgovorno izvršavamo.

Danas su, braćo i sestre, izbori u Islamskoj zajednici. Jedan od naših današnjih emaneta, kao članova ove zajednice, je da izađemo na izbore i odaberemo najbolje između nas. Svi oni koji su na listama su pobjednici, pobijedili su sebe, pobijedili su i šejtana onog trenutka kada su prihvatili da ponesu emanet odgovornosti prema svojoj zajednici tako što će joj hizmet činiti. Iako je šejtan bio taj koji ih je odvraćao i plašio težinom emaneta, nezahvalnošću ljudi za hizmet kojeg će činiti, oni su se odvažili i pristali da budu na listama. Zato smo im zahvalni, a vjerujemo da će taj čin Allah, dž.š., nagraditi. A niko ne može nagradu, kao On dati. Oni koje izaberemo, vjerujem da će u naredne četiri godine, iznijeti preuzeti emanet na zadovljstvo našeg Gospodara i svih članova naše Zajednice. Dovimo Allahu, dž.š., da im olakša i da nas učini da budemo od onih koji će im biti „vjetar u leđa“! Amin!

Allahu naš, smiluj se na nas, oprosti nam naše grijehe i učini da se čestiti na nas ugledaju. Amin!