HUTBA: ALI VAM JE DAO I KAPKE DA ZAŽMIRITE

Neka su hvala i zahvala Allahu Uzvišenom. Zahvalu Mu iskazujemo na svakoj blagodati kojom nas daruje. Neka su salavati i selami Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici, uzoritim ashabima.

Uzvišeni Allah u Časnom Kur'anu, u 53. Ajetu sure Ez-Zumer kaže: „O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ ( Ez- Zumer, 53)

Pitanje koje je uvijek aktuelno je pitanje oprosta. Evo jedna zanimljiva i vrlo poučna predaja na ovu temu. Naime, kada su Adem, a.s.,  i prokleti Iblis došli pred Allaha, dž.š., pa se Iblis požalio, jer je proklet, pa je rekao: Gospodaru kad si me u zabludu doveo daj mi roka da ih u zabludu odvodim. Gospodar reče: Daje ti se rok. Iblis dodade: Daj mi još. Gospodar odgovori: Uz svakog sina Ademovog imaćeš po jednog svog koji će ga pratiti i nagovarati na zlo. On reče: Daj mi još. Gospodar mu kaže: Kolaj venama njegovim poput krvi. Daj mi još, reče Iblis. Gospodar mu na kraju kaže: Pozivaj ih. Iskupi na njih tvoje pješaštvo i konjaništvo, udruži im se u imetku i porodu i obećaji im.

Kada je ovo čuo, Adem, a.s. je rekao: Gospodaru, pa ja nema šanse sa ovakvim neprijateljem, osim ako me Ti ne pomogneš. Pokaži mi kako ću se zaštiti od njega. Gospodar mu reče: O Ademe, kada se rodi tvoj potomak imat će vekila koji će ga upućivati na dobro, insprisati ga da radi dobro. Adem reče: Gospodaru moj, daj mi više. Kada tvoj potomak uradi jedno dobro djelo ja ću ga desetorostruko nagraditi, pa i više, a za zlo jedna će kazna biti, odnosno upisaću mu jedan grijeh ili ću mu oprostiti. Gospodaru daj mi više. Kapija pokajanja će biti otvorena do posljednjeg trenutka, dok ti duša u grlo ne dođe. Ako se tada pošteno, iskreno povrati meni ja ću mu oprostiti, reče Allah. Gospodaru daj mi još, zatraži Adem. Na ovo je Uzvišeni Allah rekao ono što je objavljeno u ajetu kojeg smo citirali na početku hutbe: „O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ ( Ez- Zumer, 53)

Isa, a.s., koji je znao koliki utjecaj šejtan može imati na čovjeka je rekao: Nemoj se čuditi ako vidiš čovjeka koji srlja u grijeh. Čudi se onome koji se spasio. Stoga, citirani ajet iz sure Ez-Zumer je jedna velikai radosna vijest svakome od nas. Čovječe, ako vidiš da si skrenuo sa staze – vraćaj se. Znaj da ima nade i znaj da ćete Milostivi primiti u okrilje Svoje milosti kada god poželiš da mu se vratiš.

Govoriti o božijem oprostu ljudima, a ne spomenuti da i mi treba da budemo spremni da opraštamo jedni drugima bi bilo krnjavo.

Završit ćemo jednim lijepim primjerom. Jedan učenik je napravio jedan propust, okliznuo se, posustao, počinio grijeh. Učenici koji su vidjeli to što je on uradio, a bilo ih je dosta, su tražili od odgajatelja da ovaj bude kažnjen. Međutim, odgajatelj je ignorisao to i nije ga kaznio.. Nakon mjesec dana učenici su opet došli da traže da odgajatelj kazni ovog učenika i kao argument naveli: Allah nam je dao oči da vidimo i mi smo vidjeli šta je on uradio. Naše oči su svjedoci njegovom grijehu, pa kazni ga. Na ovo odgajatelj odgovara i njima, a i svakom od nas koji gleda tuđe mahane, koji drugom jedva čeka da presudi – kaže odgajatelj: Jeste, Allah vam je dao oči da vidite, ali dao vam je i kapke da zažmirite, da pokrijete njegovu sramotu.

Braćo i sestre, pokrivajmo sramote jedni drugima. Opraštajmo jedni drugima. Pronalazimo opravdanja jedni za druge, a za svoje grijehe kajmo se Milostivom, jer od milostivih, On je najmilostiviji.

Allahu oprosti nam, smiluj nam se. Ako se drugi o nas ogriješe, daj nam snage da im oprostimo. Amin