HUTBA: DA LI SMO DANAS…?

Neka su hvala i zahvala Allahu, dž.š., samo je On hvale dostojan, Njegovo je sve što je na nebesima i na zemlji. On upućuje koga hoće, a u zabludi ostavlja koga hoće.

Neka su salavati i selami Allahovom poslaniku i miljeniku Muhammedu, a.s., njegovoj časnoj porodici i ashabima.

Iza nas je mubarek ramazan. Danas je 08. ševval 1444. godine po Hidžri. Ramazan je bio gost koji je sa sobom donio mnogobrojne darove u kojima smo imali priliku uživati i njima se okoristiti. Ramazan je bio i škola, škola islama koja nam je pokazala svu ljepotu života u islamu, onom islamu kojeg insan prihvati i svakodnevno živi. Onog islama koji podrazumjeva koračanje putem sredine, umjerenosti i davanja prava i tijelu i duši. To je onaj put koji nam pokazuje da je moguće raditi i privređivati za ovaj svijet, ne uskraćujući sebi i svojoj porodici ni jednu od blagodati dunjaluka, ali biti i duhovno ispunjen zadovoljstvom zbog svih duhovnih blagodati u kojima smo u ramazanu uživali.

Ta škola je iza nas. Koliko su svo to divno gradivo i sva ta divna iskustva u ramazanu na nas ostavila pozitivnog utjecaja već sada svako od nas može sam da sebe procijeni. Svako od nas bi trebao, ako već nismo, da svede račune šta i koliko smo dobara iz ramazana sa sobom ponijeli i koliko su ona na nas ostavila utjecaja. Da li su namaz, post, učenje Kur'ana, slušanje predavanja, iftari sa našom porodicom, prijateljima i komšijama, dove, sadake i zekat učinili nas boljim ljudima? Da li smo danas više strpljivi nego prije ramazana; da li smo danas više zadovoljni nego prije ramazana; da li smo danas više zahvalni nego prije ramazana; da li danas cijenimo više svaki dan koji živimo nego prije ramazana; da li su danas naši porodični, rodbinski, prijateljski i komšijski odnosi bolji nego prije ramazana?

Ako kod sebe po ovim pitanjima osjećamo i najmanji napredak, ako osjećamo i najmanje zadovoljstvo kada o ovim stvarima razmišljamo, onda možemo da kažemo da smo ramazan kvalitetno iskoristili i da smo od onih koji su u ramazanu uspjeli.

Ako smo, pak, nakon ramazana se vratili na one postavke kakvi smo bili prije ovog mubarek mjeseca, onda treba da žalimo za propuštenom prilikom i da se nadamo da ćemo dobiti novu šansu.

Naravno, islam nije vjera beznađa i onih stanja koja nas bacaju u očaj. Stoga, ako smo nezadovoljni sa onim što smo uradili u ramazanu ili sa onim prilikama koje smo propustili, znajmo da su vrata Allahove, dž.š., milosti i Njegovog oprosta za nas još uvijek otključana. Ono što treba da uradimo jeste da na njih pokucamo, da zatražimo izun za ulazak u okrilje Allahove milosti i oprosta i budimo sigurni da ćemo taj izun dobiti. Taj izun, ta dozvola za ulazak u okrilje Allahove milosti i oprosta se dobija pokajanjem: priznavanjem naših propusta i grešaka i namjerom da iste popravimo. Onaj koji sa ovom željom i namjerom se obrati Svome Gospodaru neka bude svjestan Njegovih riječi: ”Reci: O robovi moji, koji ste se prema sebi ogrješili, ne gubite nadu u Allahovu Milost. Allah će uistinu sve grijehe oprostiti, On je onaj koji Prašta i Samilostan je.” (Ez-Zumer; 53.)

Braćo i sestre, podsjetit’ ću nas da smo nakon svih ramazanskih prilika i dalje u mogućnosti da učinimo za sebe jednu veliku stvar. Nakon što smo proveli ramazan u postu, tom ibadetu za kojeg Uzvišeni Allah obećava posebne, samo Njemu poznate nagrade, u ševvalu imamo priliku da kod Allaha, dž.š., budemo upisani u postače koji, ne samo da su jedan mjesec postili, nego one koji su čitavu godinu ispostili. Svi oni koji su ispostili ramazan, a onda uz to isposte još šest dana ovog mjeseca, mjeseca ševvala, biće kod Allaha, dž.š., upisani kao postači cijele godine. Ostao je još 21 dan u kojem se možemo organizirati i shodno svojim obavezama uskladiti da ispostimo šest dana onako kako nama odgovara, tj., ne moramo ih ispostiti sve odjednom.

Molimo Allaha, dž.š., da nas uputi na Pravi put, da nam omili činjenje dobra i da nas učini od onih koji će osjetiti slast vjere. Amin!

Link ka video prijenosu hutbe:

(291) DŽUMA-NAMAZ – prijenos uživo – YouTube