HAFIZ KENAN MUSIĆ U ILIJAŠU ODRŽAO TRIBINU “U SUSRET RAMAZANU”

“Došao vam je ramazan, blagoslovljeni mjesec, Allah vam je u njemu propisao post. U njemu se otvaraju vrata dženneta, a zatvaraju vrata vatre i oni najgori šejtani se vezuju u okove. U njemu se nalazi noć koja je bolja od hiljadu mjeseci, ko bude uskraćen njenog dobra, on je doista uskraćen dobra u svakom smislu.” (Hadis)

Iskrena emocija i čista ljubav prema svemu što je od Boga i prema Bogu, konkretan i ostvariv plan ramazanskih aktivnosti koje će vjernike učiniti boljim ljudima, pobjeđivanje sebičnosti i svog ega najvažniji su aspekti Ramazana  koje je večeras na redovnoj mjesečnoj tribini ilijaških džemata pod nazivom “U susret Ramazanu” podcrtao hafiz doc. dr. Kenan Musić.

“Fokus ove tribine je na načinu kako dočekati najdražeg gosta među svim mjesecima-mjesec Ramazan.  Posebni su to dani i mi sa posebnom željom da činimo dobro. Prisjetili smo se svih značenja Ramazana koja su relevantna i bitna svakom vjerniku i vjernici u njihovom identitetu. Mi radimo onako kako nas Allah i Njegov poslanik uče, idemo Allahu dobrovoljno prije nego mu moramo otići našim preseljenjem s ovoga svijeta. U ovom su mjesecu posebno otvorena vrata Božije milosti,  okovani su šejtani, oslobođeni smo vanjskih utjecaja i možemo se okrenuti pravim vrijednostima. U Ramazanu su vjerske aktivnosti dodatno intenzivirane, više se uči Kur’an, obavlja teravija uz redovne namaze, obilazi rodbina, sve to se posebno osvježi. Ništa nije lahko osim onoga što Allah olakša, tako da vjerujem da će nam i ove godine olakšati post. Ljudi mi se hvale da s lahkoćom poste i da su rasterećeni u ovim ljetnim ramazanima, pa će ako Bog da tako biti i ove godine”, kazao je hafiz Musić za Radio Ilijaš.

Moderator Asmir ef. Salihović, imam džamije u Podlugovima ovomjesečnu tribinu zamislio je kao intervju u kojem je kroz pitanja i nadahnute i specifično emotivne odgovore gosta predavača obradio teme duhovne obnove, Ramazana kao proljeća i lijepog početka, kao svojevrsne revolucije duha. U toku razgovora podsjetili su na važnost posta, na nagradu postaču, posebna vrata Rejjan na koja ulaze postači  i nenadoknadivost ovog dobrog djela, na važnost dobročinstva prema roditeljima, na višestruke vrijednosti davanja sadake i međusobnog pomaganja, na to da je Bog post proglasio Svojim i za post je posebna nagrada…..

Ašere je na početku proučila polaznica mektebske nastave džamije u Podlugovima Irma Osmanović, a izvanrednom izvedbom ilahija “Zbog tebe” i “Ya ilahi” program su osvježile lijepe  članice džematskog hora džamije “Ljepotice”.

Vjernici su sa ove tribine izašli dodatno osviješteni da dolazi mjesec velikodušnosti u kojem možemo iskoristiti mogućnost uzdizanja iz ovozemaljskih (nevažnih) preokupacija i iskusiti sfere veće ljudskosti i suosjećanja. Naglašeno je da je Ramazan mjesec milosti i prosperiteta i za pojedinca i za društvo, a posebnu je pažnju potrebno posvetiti organizaciji vremena u tom periodu.

Moderator Asmir ef. Salihović zahvalio se na kraju svima koji su podržali i pomogli organizaciju ovomjesečne tribine svojim džamtlijama, JU KSC i Radio Ilijaš, predavaču i publici, najavivši hafiza Kenana Musića kao gosta i za Ramazan u džamiji Podlugovi.

Nakon majske tribine slijedi pauza u njihovom održavanju zbog mjeseca Ramazana i godišnjih odmora, a redovne mjesečne tribine u organizaciji ilijaških džemata bit će nastavljene u septembru u ilijaškoj kino sali.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić | radioilijas.ba