AKTIV ŽENA: Organizovan jednodnevni izlet u Podrinje

Aktiv žena džemata Stari Ilijaš za vrijeme jednodnevnog izleta kojeg su organizovali tokom prošlog vikenda s ciljem njegovanja kulture sjećanja posjetio je Bratunac, Potočare i Srebrenicu.

Činjenica je da je na području općine Ilijaš veliki broj podrinjaca započelo svoje živote ponovo od nule. Odlazak u Podrinje zbog toga je našim članicama imao posve drugu dimenziju: na svom si, a nisi; među svojima si, a nisi.

Prva stanica je bila Memorijalni centar u Bratuncu, gdje je domaćin bila Hiba hanuma. Hiba je spomenula aktivnosti agresora na samom početku, aktivnosti koje je svaka svirepija od druge. Razoružavanje i udar na civile, klanje, ubijanje, spaljivanje ljudi u njihovim kućama; i polje bijelih nišana.

Iz Bratunca nastavljen je put prema Potočarima, gdje su domaćini bili Ahmo, kustos Memorijalnog centra, i Fazila hanuma, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i 6562 bijela nišana.

Ahmo je ispričao tok događaja od proljeća ’92.  do krvavog jula ’95., te je članice proveo kroz izložbene prostorije Memorijalnog centra u nekadašnjoj fabrici akumulatora.

Nakon Potočara, zaputile smo se ka Srebrenici i Guber izvorima, gdje je goste dočekala divna Adisa hanuma. To je sigurno jedan divan metaforički završetak svih aktivnosti. Prvi izvor “za oči” – da nam se pročisti vid, da bolje vidimo i razlikujemo dušmanluk i insanluk; drugi izvor “za željezo” – da ojačamo; treći bi bio “za ljepotu” – jer život, hvala Gospodaru svjetova, ima i lijepih strana; četvrti “za kožu” – da nam naše bosanske rane zacijele; i peti “za probavu” – da svarimo sve ono što nam se dogodilo i u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Goraždu, Foči, Sarajevu, Prijedoru, Stupnom dolu… u našoj cijeloj Bosni i Hercegovini uz dovu Uzvišenom:

Da se više nikad i nikome ne ponovi!!

Medina Poračanin

______________________________________________________________________________
preuzeto sa sarajevskimedzlis.ba