BAJRAMSKA ČESTITKA REISU-L-ULEME HUSEINA EF. KAVAZOVIĆA

Reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović uputio je danas bajramsku čestitku povodom sutrašnjeg početka Kurban bajrama.

Danas je 9. zul hižde, dan Arefata, u kojem hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Stigli su tamo u dolinu Meke da obnove svoj zavjet na pokornost Allahu, dž.š., polažući svoju ruku na Crni kamen Kabe. Sutra je Kurban-bajram. Obilježit ćemo ga namazom i prinošenjem žrtve kurbanom, što je naša obnova zavjeta Bogu.

U danima Kurban-bajrama sjetimo se žrtve svih Božijih poslanika, (neka je na njih Njegov mir i spas) i dobrih ljudi (evlija), naših predaka iz prošlosti. Prilika je da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu na isti način kako je to činila Hadžera, majka Ismaila,a.s., u traganju za vodom života. Nikakvo postignuće neće samo od sebe doći. Trud i žrtva u temeljima su svakog slobodnog pojedinca i naroda. Svako od nas mora pokazati odgovornost za emanet koji mu je povjeren. Čovjek je u prvom redu biće odgovornosti.

Pozivam vas na ispunjenje preuzetih obaveza i međusobnu solidarnost. Neka naša briga budu i naše komšije s kojima živimo. Njihova sreća neka bude i naša, njihova bol i tuga neka budu poziv da im priteknemo u pomoć. Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati, ako to ne učinimo sami. Vidjeli smo to mnogo puta.

Zato, pozivam muslimane, pravoslavne, katolike i jevreje da složno radimo na podizanju naših porodica, odgajanju naše djece i čuvanju našeg zajedništva. Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i domove.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!