HOR HANNAN TRAŽI NOVE ČLANOVE I NADA SE SNIMANJU PRVOG ALBUMA

Ove godine Hor Hannan iz Starog Ilijaša obilježava svoju Bdesetu godišnjicu postojanja. Nastao iz entuzijazma i ljubavi polaznica mektebske nastave kod mr. Ahmeda ef. Purdića razvio se u reprezentativan i prepoznatljiv hor ilahija u Ilijašu. Djevojčice su sada izrasle u djevojke, ali ljubav prema ovoj vrsti muzike, kao i džamijskom druženju još intenzivno njeguju.

Esma Bešlija, voditeljica i solistica istaknula je kao zanimljivo da su šest članica Hora Hannan sestre.

“Prethodna mualima Ramiza Purdić je bila inicijatorica osnivanja hora, a ja sam nekako bila najsposobnija i najviše zagrijana da povedem sve djevojke koje su se uključile u hor da stvarno vježbamo ilahije i pravimo nastupe. Hor “Hanan” trenutno broji osam članica, a ono što je zanimljivo jeste da imamo tri para sestara u horu. Članice hora smo moja sestra Emina Bešlija i ja, Aldina i Medina Hodžić, Edina i Aida Gurda i tu su još Envera Mehanović i Elma Rizvo. Hor je nastao u našim najranijim mektebskim danima, gdje bi nas efendije iz našeg džemata uvijek aktivirale tokom mjeseca Ramazana nekim nastupima za mubarek noći. Ja najviše pamtim prošlogodišnji bajramski nastup u Ilijašu, kao i otvaranje Manifestacije kulture i sporta “Ilijaški dani”, gdje smo bile pozvane da učestvujemo i učimo ilahije. Što se tiče našeg repertoara više volimo neke starije ilahije, bez muzike i instrumenata a u budućnosti bismo voljele da probamo učiti ilahije uz bubanj”, kazala nam je Esma.

Dodaje da vole njegovati  i izvoditi starije ilahije, koje su još rado slušane i nose univerzalne poruke ljubavi i islamskih vrijednosti.

“Najviše volimo ilahije koje je pisao Džemaludin Latić i to obično izvodimo. Htjela bih još da kažem da planiramo da se širimo na neki način, a pored djevojaka htjele bi da pozovemo i muške članove da se pridruže kako bi postali mješoviti hor. Mislim da će nam se na taj način otvoriti vrata ka češćim nastupima, te bi i samo ime hora “Hannan” postalo poznatije. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da se slobodno jave na facebook stranicu “Džemat Stari Ilijaš” ukoliko žele da se priključe horu “Hanan””, poručile su članice.

I tokom ovog Ramazana članice Hora  imaju  u planu nova druženja u vidu predavanjai zajedničkih iftara u džamiji Stari Ilijaš, a nastupit će i na otvorenju manifestacije “Ilijaški dani”. Njihova najveća ambicija je da snime svoj CD sa autorskim ilahijama te da imaju što više nastupa u Ilijašu, ali i ostalim gradovima, te se iskreno nadamo da će u tome i uspjeti.

Autor: Nermina Durić-Kahvedžić | radioilijas.ba