HUTBA: U POVODU NOVE ŠKOLSKE/MEKTEBSKE GODINE

Hvala i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu. Nema boga osim Allaha, Jednog i Jedinog. Njegovo je sve što je na nebesima i na zemlji. Samo je On hvale dostojan.

            Neka su salavati i selami na Allahova poslanika i miljenika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, uzorite ashabe.

            Abdullah ibn Amr prenosi: Poslanik je jednom ušao u džamiju i opazio dvije grupe prisutnih: one koji su molili i one koji su se bavili izučavanjem nauka. Primjetio je: Jedni i drugi čine dobro; samo, ima onih koji nešto mole od Allaha, i o Njemu potpuno ovisi hoće li im uslišati želje; dok drugi uče i tjeraju neznanje; mene samoga Allah je poslao kao učitelja. Ovo govoreći smjestio se u grupu koja se bavila izučavanjem. (Ibn Madže, Darimi)

            Pred nama je braćo i sestre početak nove školske godine. U ponedjeljak će najbolji od nas, naši učitelji, nastavnici i profesori u svojim učionicama dočekati našu nadu, učenike i učenice koji će zajedno sa svojim roditeljima pohrliti ka našim školama, mjestima njihovog odgojno-obrazovnog napretka.

Uvaženi, poštovani učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori neka vam je hajirli nova školska godina. U vremenu ogromnih tehničkih mogućnosti koje vam olakšavaju izvođenje nastavnog procesa znamo da ovo vrijeme nosi velike izazove. Možda nikada nije bilo teže biti učitelj, nastavnik i profesor!

Sve je manje poštovanja koje zaslužujete. U nedostatku tog poštovanja prema vama izostaju i bolji efekti nastavnog procesa koje mi očekujemo. Ne možemo očekivati bolje efekte rada prosvjetnih radnika kada ih naša djeca za svoje tiktok i internet šale uzimaju, kada umjesto riječi zahvale za sve što čine prema njima od naše djece dobijaju psovke i uvrede. Ne možemo očekivati bolje efekte njihovog rada kada mi, roditelji, te djece im govorimo koju ocjenu našem djetetu treba da daju, kada mi koji ne znamo gramatički ispravno sastaviti jednu sms poruku od 10 riječi hoćemo da ih učimo kako treba da sa našom djecom razgovaraju, rade i da ih ocjenjuju.

Draga djeco, učenice i učenici neka vam je hajirli nova školska godina. Vi ste naša nada u bolje sutra. Ne dozvolite da vam glavne face u razredu budu oni koji jedva razred završavaju prolaznim uspjehom. Oni koji i te neke dvice i trice svojim radom i znanjem zaslužili nisu. U njih se ne smijete, ako sebi dobro želite, ugledati. Oni vam ne smiju glavnu riječ u razredu voditi, ma koliko glasni bili. Okružite se, okupite se i družite sa onim najboljim od vas, onima koji su marljivi i koji predano rade i trude se da što bolje rezultate ostvare. Oni neka budu glavne face u vaše razredu!

Poštovani roditelji, majke i očevi koji želite da svoju djecu izvedete na selamet neka vam je hajirli nova školska godina. Neka uspjesi vaše djece budu vaš ponos i vaša najveća radost. Znajte da je uspjeh vaše djece uspjeh svih nas. Čast, poštenje, marljivost, lijep odgoj i vjera su najbolje ocjene i najveći uspjeh koji vaša djeca mogu ostavriti. Neka vam Dragi Allah pomogne da vaša djeca te uspjehe ostvare.

Braćo i sestre, put nauke, put učenja i poučavanja je put Allahova poslanika Muhammeda, a.s. Na tom putu tražimo izlaz iz belaja u kojima se danas nalazimo i u kojima se nalazi čitav Ummet. Na tom putu tražimo svoju sreću i napredak. Neka nam je hajirli početak nove školske godine.

Allahu daj nam dobro na ovom i budućem svijetu i sačuvaj nas džehennemskog azaba. Amin.

Snimak džume-namaza i hutbe možete pogledati na linku: