Opširnije "/>

VIŠE OD DVA MILIONA VJERNIKA ZAVRŠAVA OBRED HADŽA

0

Preko dva miliona vjernika iz cijelog svijeta ove godine je obavilo petu islamsku dužnost – hadž. Nakon obavljenog hadža, muslimani će danas obaviti i oprosni tavaf prije nego što napuste sveti grad Meku.

Jučerašnjim kamenovanjem stubova na Mini, koji predstavljaju šejtana, muslimani su upotpunili hadžske obrede i stekli zvanje hadžije. Oprosni tavaf je jedan od najemotivnijih obreda hadža, a podrazumijeva obilaženje oko Kabe, kada hadžije upućuju molitve i zahvalu Allahu što su obavili petu islamsku dužnost.

Hadž je ove godine iz Bosne i Hercegovine obavilo 1.411 vjernika, a hadžije je pratilo 35 iskusnih vodiča, dok se za njihovo zdravstveno stanje brinuo tim od 10 ljekara i četiri medicinska tehničara. Hadžije su u Mekki bile smještene u hotelu s pet zvjezdica “Meridien” koji je udaljen 1.700 metara od K'abe, na Kudai.

Iz džemata Stari Ilijaš hadž je obavilo sedam džematlija, a to su: Alibašić Ekrema, Avdić Ajiša, Brahović Nedžiba, Duraković Safija, Duraković JusufDuraković Benjamin i Hodžić Ibrahim, dok je imam naše džamije mr. Ahmed Ef. Purdić bio član organizacije odlaska na hadž.

KOMENTARIŠI ČLANAK: