UČITE KUR'AN I BUDITE UZORNI LJUDI

Dodjelom nagrada i diploma jučer je završeno 9. tradicionalno dvodnevno takmičenje u učenju Kur'ana u BiH, a u kojem je učestvovalo 40 hafiza iz BiH.

Prije proglašenja najboljih učača Kur'ana i svečanosti zatvaranja, u sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličeno je prikazivanje kratkog filma o prošlogodišnjem takmičenju. Ovogodišnje takmičenje u hifzu podržala je Svjetska organizacija za hifz iz Džedde. Predstavnik ove organizacije šejh Halid Abdulkafi obratio se prisutnima te ukazao na obaveze muslimana da izučavaju i uče Kur'an. “Čestitam svim učesnicima. Moja poruka je da nastavite učiti Kur'an i da budete uzorni ljudi. Želim u ime organizacije da napomenem da mi svi učestvujemo u širenju Allahove riječi”, kazao je.

Zahvalnice svim hafizima koji su učestvovali u takmičenju, uz naknadu od 50 KM, uručili su predstavnik Svjetske organizacije šejh Halid Abdulkafi, izaslanik reis-ul-uleme u BiH profesor Enes Karić te ambasador Saudijske Arabije u BiH. Dodijeljene su nagrade za prva tri mjesta u četiri kategorije: učenje cijelog Kur'ana, učenje pet džuzova (dio Kur'ana), učenje deset džuzova i učenje 20 džuzova.

U kategoriji učenja pet džuzova, treće mjesto osvojio je hafiz Merzuk Grabus, drugo mjesto hafiz Faris Herenda, a prvo mjesto hafiz Muhamed Kovačević koji je za prvo mjesto dobio diplomu i nagradu od 270 eura. U kategoriji učenja 10 džuzova treće mjesto osvojio je hafiz Muamer Mušinović, drugo mjesto hafiz Harun Čorbo, a prvo mjesto i nagradu od 400 eura hafiz Ahmed Hamidović.

U kategoriji učenja 20 džuzova, treće mjesto osvojio je hafiz Mersad Nuhanović, drugo mjesto hafiz Abusamed Podojak, a prvo mjesto i nagradu od 700 eura osvojio je hafiz Emir Sinanović. U kategoriji učenja cijelog Kur'ana bio je najbolji hafiz Emrah Litrić koji je uz diplomu dobio nagradu od 1.000 eura. Drugo mjesto zauzeo je hafiz Alen Kehić, a treće mjesto sa jednakim brojem bodova osvojili su hafizi Alen Kehić i Ismail Čehić.

Nakon proglašenja najboljih učača Kur'ana, izaslanik reis-ul-uleme u BiH profesor Enes Karić uručio je hediju predstavniku Svjetske organizacije šejh Halidu Abdulkafiju te uz poruke o širenju znanja i učenju Kur'ana, zatvorio ovogodišnje takmičenje u hifzu. “Primanje riječi iz Kur'ana putem govora tj, putem slušanja je najrasprostranjenije na svijetu. Zatim slijedi lijepo pisanje Kur'ana. Nastavite sa tim”, zaključio je Karić, javlja Anadolu Agency.