U NAŠOJ DŽAMIJI ODRŽANA SVEČANOST POVODOM ZAVRŠETKA MEKTEBSKE GODINE

U nedjelju, 24. maja 2015. godine, kako je ranije i najavljeno, u džematu Stari Ilijaš je održana svečanost povodom završetka mektebske godine. Nakon što su u subotu održani završni ispiti za polaznike mektebske nastave, sinoć je poslije akšam namaza održana i prigodna svečanost, na kojoj su pored polaznika mekteba prisustvovali i njihovi roditelji, ali i brojne druge džematlije.

Na ovaj način  je uspješno završena još jedna mektebska godina u našem džematu, koja je po svim parametrima bila uspješnija od prethodne. Tokom 2014/2015. mektebske godine, u mektebe džemata Stari Ilijaš, a to su mektebi u Starom Ilijašu, Bioči i Kadarićima, upisano je 183 polaznika a završnim ispitima pristupilo 126 redovnih učenika raspoređenih u 9 grupa (od 1. do 9. mektebske godine). Polaganju ispita u učenju Kur'ana pristupilo je ukupno 43 učenika.

U sinoćnjem svečanom dijelu završnih ispita polaznicima mektebske nastave uručene su i svjedodžbe o završenoj mektebskoj godini, a za sve polaznike mekteba koji su pristupili završnim ispitima obezbijeđen je i po jedan simboličan paketić. Ovom prilikom promovirano je i 12 novih učača Kur'ana koji su tokom ove mektebske godine završili Sufaru – uvod u kur'ansko pismo, i njima je podijeljen po jedan primjerak Kur'ana.

Također, za najboljih šest polaznika našeg mekteba, naš džematlija i vlasnik firme IMTEC computer & technology Vrabac Selmir, obezbijedio je i posebne nagrade, te mu se ovim putem zahvaljujemo.

Tokom svečanosti prisutnima se obratio i imam našeg džemata mr. Ahmed ef. Purdić, koji je istakao važnost pohađanja mektebske nastave, i da to treba shvatiti kao obavezu, kako za djecu tako i za roditelje, da što više upisuju i redovno dovode svoju djecu u mekteb.

Na kraju je upriličeno i zajedničko fotografisanje svih polaznika, a dio sinoćnje atmosfere iz džamije u Starom Ilijašu možete pogledati u FOTO GALERIJI.