NAŠ NAJMLAĐI HAFIZ: ABDURAHMAN TABAKOVIĆ IZ ILIJAŠA POLOŽIO HIFZ

Jučer nakon podne-namaza u mektebu Begove džamije u Sarajevu desetogodišnji Abdurahman Tabaković iz Ilijaša proučio je završne ajete iz Kur'ana te na taj način napamet poručio cijeli Kur'an pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ.

Inače, kandidati za učenje hifza pred Komisijom 15 dana kontinuirano napamet uče po dva džuza te na taj dokazuju svoj hifz i stječu zvanje hafiza Kur'ana. S ovim činom Tabaković, učenik četvrtog razreda osnovne škole, trenutno je najmlađi hafiz u našoj domovini.

“Jedan vrijedan momak, Abdurahman Tabaković. Hafiz, a tek mu je 10 godina. Tabaković je većinu vremena proveo učeći pred roditeljima. Imao sam čast, sreću i zadovoljstvo da ga preslušam dva puta cijeli Kur'an, pripremim i prijavim Komisiji za hifz Rijaseta IZ-a u BiH. Počeli smo s preslušavanjem prije ramazana. Abudurahman je primjer vrijednog mladog insana koji može biti primjer i mlađima i starijima – kako se voli Kur'an, kako se treba biti vrijedan, odlučan i poslušan”, kazao je muhaffiz mladog hafiza Omer-ef. Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Posebna radost za mladog Abdurahmana je saznanje da mu je u toku polaganja hifza otac, koji je očekivao ovih dana lošu medicinsku prognozu, dobio nalaze iz bolnice koji su pokazali da je sve u redu. 

preporod.com