SAVJETI KOJI ĆE TI POMOĆI DA USTAJEŠ NA NOĆNI NAMAZ

Poznato je da je noćni namaz jedan od najodabranijih ibadeta koje čovjek može praktikovati. U njemu ustraju samo oni najodaniji. Noćni namaz predstavlja vrhunac čovjekove iskrenosti i težnjom za Allahovom blizinom. Svi oni koji su barem ponekad imali tu naviku ustajanja na noćni namaz, mogu posvjedočiti pozitivnim promjenama u svakodnevnom životu, te jačanja imana i veze sa Gospodarom. Noćni namaz je simbol bogobojaznosti i znak da je čovjek priznao Allaha kao onoga koji daje položaj, čast, mudrost i sve ostale prave vrijednosti.

Spomenut ćemo samo par predaja koji govore o vrijednosti ovog ibadeta: Kaže Uzvišeni: „I probdij dio noći u molitvi – to je samo tvoja dužnost; Gospodar tvoj će ti na onome svijetu hvale dostojno mjesto darovati.“ (El- Isra` 79) Ebu-Hurejre prenosi da je je jedan od ashaba tražio od Poslanika s.a.w.s.,: “Poduči me nečemu što ću raditi i što će me u Džennet uvesti! Poslanik, s.a.v.s., mu reče: “Širi selam, hrani gladne, povezuj rodbinu i klanjaj noću dok svijet spava – ući ćeš u Džennet u miru.”

Također, kaže Poslanik s.a.w.s.: “Gospodar je najbliži Svom robu na kraju noći. Zato, ako možeš, budi od onih koji spominju Allaha u to doba!” U jednoj drugoj predaji se navode Poslanikove s.a.w.s. riječi: „Dobro znaj da su čast i ugled jednog vjernika u njegovom noćnom namazu, a da su njegova moć i ponos u tome da bude neovisan o drugim ljudima!”

Zato, moramo znati da je noćni namaz prilika koju ne smijemo propustiti! U nastavku vam donosimo par savjeta koji će vam pomoći u praktikovanju ovog divnog ibadeta:

1. Posjedovanje iskrene želje za obavljanjem noćnog namaza. Ova želja će biti mnogo jača ukoliko poznaješ važnosti noćnog namaza i razumiješ činjenicu da ovaj ibadet direktno utiče na izgradnju imana, koji će ti pomoći da se boriš sa strastima i sumnjama u svakodnevnom životu. Dodatna motivacija će ti biti ljubav prema Uzvišenom i strah od činjenja grijeha koji izazivaju Njegovu kaznu, te razmišljanje o Njegovim bezbrojnim blagodatima.

2. Rani odlazak na spavanje uz dovu Uzvišenom da ti pomogne da što lakše ustaneš na noćni namaz. On je kadar da ti ono najteže učini lahkim.

3. Prije sna se prisjeti trenutka kada te je Allah počastio nekom posebnom blagodati ili se sjeti nečega što će u tebi izazvati strahopoštovanje prema Gospodaru! Strah će te više motivisati da ustaneš u rane sate, a ljubav će ti izazvati osjećaj bliskosti sa Allahom i skrušenost.

4. Koristi neka od pomagala koja daju zvučne signale, ali ne oslanjaj se na njih! Privikni se na automatsko ustajanje čim čuješ zvukove alarma, bez odgađanja i izležavanja u postelji, koliko god da je jaka želja za ostankom pod toplim prekrivačem.

5. Ne zaboravi zikr kojeg je Poslanik s.a.w.s., praktikovao prije spavanja!

6. Nakon ustajanja iz postelje uzmi abdest, ali ne obični abdest koji uzimaš svakodnevno! Abdesti se polahko sa puno ljubavi i ozbiljnosti kao da ćeš tim abdestom očistiti čak i svoje srce pa i njega na taj način bolje pripremiti na susret sa svojim Gospodarom!

7. Stani na namaz i razmišljaj o Njegovoj veličini, savršenosti i milosti, te se čitavim svojim srcem i duhom predaj i ponizi pred Njegovom uzvišenosti!

8. U svom učenju odabari ajete koje na tebe ostavljaju traga i one koje voliš! Po mogućnosti uči sasvim tiho i melodično da se jedva čuješ, ali prije svega razmišljaj o porukama koje ajeti sa sobom nose! Dobro je da više puta proučiš jedan ajet koji te je posebno dojmio.

9. Odulji sa noćnim namazom! Ostani dugo na ruku'u i sedždi! Iskreno, kroz suze traži od Allaha ono što ti treba i na ovom i na onom svijetu!

10. Klanjaj onoliko rekata koliko možeš podnijeti (dva, četiri, šest, osam itd.)!

11. Nikome ne spominji svoj noćni namaz! Inače, noćni namaz je jedan od simbola iskrenosti i skrivenog ibadeta, pa ga nemoj kvariti tako što ćeš nekome reći da praktikuješ ovaj ibadet!

12. Ako zaista ne možeš ustati u zadnjoj trećini noći, onda jedno vrijeme klanjaj prije nego kreneš na spavanje, ali nikada ne odustaj od toga da ustaješ u zadnjem dijelu noći kada je klanjanje ovog namaza najvrijednije.

(akos.ba)